Twee grote daktuinen in Utrecht

Twee grote daktuinen in Utrecht

Bouwcombinatie Hurks | Van Wijnen Groep NV verschafte Leven op Daken (LOD) de opdracht voor twee grote projecten in de stadsbuurt Zijdebalen in Utrecht.

Zin in!

Erik Steegman, directeur van LOD: “Geweldig nieuws: We hebben een prachtige opdracht van Bouwcombinatie Hurks| Van Wijnen Groep NV midden in de stad Utrecht, in Zijdebalen. Wij gaan twee enorme daktuinen maken waarin karakteristieke, met klimplanten overgroeide, pergola’s komen als blikvanger. Het project wordt aangelegd onder volledige Leven op Daken-garantie samen met onze partner Mastum Daksystemen BV en Van der Tol hoveniers. We hebben er zin in!”

Nieuwe woonwijk

In Utrecht verschijnt aan de rand van de historische binnenstad Zijdebalen, een nieuwe woonwijk, die wonen in de stad combineert met de rust van water en groen. Vier woonblokken met in totaal circa 500 woningen en een verscheidenheid in woningtypes, zorgen voor aanbod voor starter en doorstromer.
Onder de bouwblokken komen half verdiepte parkeergarages met parkeerplaatsen voor bewoners, terwijl in de openbare ruimte parkeerplekken voor bezoekers worden gerealiseerd.
Het groen in de binnentuinen langs de Vecht, in de woonstraten en op het plein vormt een verlengstuk van de Utrechtse binnenstad. Ook verwijst het naar de rijke historie van het gebied.

Historie buitenplaats Zijdebalen

Zijdebalen was een befaamde Nederlandse zijdefabriek met bijbehorend landgoed. In 1681 werd het terrein net buiten de Bemuurde Weerd (ter hoogte van blok 4) in gebruik genomen door zijdehandelaar David van Mollem. De ruwe zijde werd uit Perzië, China of Bengalen via Amsterdam aangevoerd over de Vecht. De negen twijnmolens werden aangedreven door waterkracht, met behulp van een drijfriem aan een waterrad in de Westerstroom, die door het verval tussen de Stadsbuitengracht en de Vecht een sterke stroming had. Kort na de bouw van de Zijdefabriek liet Van Mollem pal ernaast een buitenplaats bouwen. Hoofdgebouw en woonhuis stonden evenwijdig aan de Vecht. Door de florerende handel kon zijn zoon David de buitenplaats uitbouwen met lanen en hagen, loofgangen, een doolhof, speelhuis, vijvers, vazen en beelden.
De tuinen behoorden tot de rijkste die Nederland ooit heeft gekend. Nadat halverwege 18e eeuw een nieuw ontwikkelde en naastgelegen katoenfabriek ook van de waterkracht gebruik maakte, ging het uiteindelijk minder goed met de fabriek. In 1816 werd de fabriek gesloten.
David van Mollem had in zijn testament laten vastleggen dat het lustoord gesloopt moest worden, kon het niet meer in handen van de familie blijven. Het terrein werd in gebruik genomen als tuindersgrond. Het enige wat nog aan buitenplaats Zijdebalen herinnert, is de vroege (witte) tuinmanswoning aan de Zijdebalenstraat 2. Dit is een gemeentelijk monument en wordt in de nieuwbouw geïntegreerd.

– Twee grote daktuinen in Utrecht –

Advertisment ad adsense adlogger