Subsidie voor aardgasloze woningen

19 gemeenten krijgen 100 miljoen voor proeftuinen aardgasvrij / Subsidie voor aardgasloze woningen

In Amsterdam zijn ze er zeker van: in 2050 is Amsterdam een stad zonder aardgas. Dat betekent dat ruim 350.000 woningen moeten overgaan van aardgas naar duurzame verwarming en elektrisch koken. Om Amsterdamse huiseigenaren op weg te helpen heeft het college 5 miljoen euro subsidie uitgetrokken.

Alle technieken komen in aanmerking voor de subsidie

De subsidie is per 1 september beschikbaar. De subsidie geldt voor alle Amsterdamse woningeigenaren die de aardgasaansluiting verwijderen, maar ook verhuurders met meerdere woningen komen in aanmerking. Mits ze voldoen aan de Europese regels rondom staatssteun. Verder kan ook een vereniging van eigenaren subsidie aanvragen.

Subsidie voor alle technieken

Alle technieken komen in aanmerking voor de subsidie ‘Aardgasloos: verwarmen en koken zonder aardgas’. Dit kan gaan om het installeren van een warmtepomp tot aansluiting op het stadswarmtenet. Er kan ook worden overgegaan op aardgasloos koken. De subsidie bedraagt dan maximaal vijfduizend euro.

Wanneer het jaarlijks stroomverbruik duurzaam wordt opgewekt kan een subsidie tot maximaal achtduizend euro per woning worden aangevraagd.

City Deal

In Amsterdam loopt de City Deal. Hier valt de gemeentelijke strategie ‘Naar een stad zonder aardgas’ onder. Overheden, organisaties en bewoners hebben afgesproken om samen te werken om honderdduizend bestaande woningen van aardgas naar aardgasloos om te schakelen voor 2040.

Dialoog

De gemeente vindt het belangrijk om bewoners zo vroeg mogelijk te betrekken bij duurzame verwarming. De gemeente gaat dan ook regelmatig in gesprek met Amsterdammers over hoe zij de energietransitie zien.

Meer informatie: Gemeente Amsterdam

Advertisment ad adsense adlogger