Lidl wil duurzaamste distributiecentrum van Nederland

Lidl wil duurzaamste distributiecentrum van Nederland

Supermarktketen bouwt centrum zonder gasaansluiting

Lidl wil het duurzaamste distributiecentrum van Nederland ontwikkelen. De Duitse supermarktketen zet in op het BREEAM-certificaat ‘Outstanding’ en investeert €70 mln in het project.

Dat maakte Lidl onlangs bekend op de Vakbeurs Energie in Den Bosch. Het nieuwe distributiecentrum wordt gebouwd in Waddinxveen en zal 50.000 vierkante meter groot worden. Het is de bedoeling dat het gebouw begin 2017 in gebruik wordt genomen

Geen gasaansluiting

Het ontwerp voor het centrum heeft alvast de hoogst mogelijke Breeamcertificering, ‘Outstanding’, gekregen. 100% Ledverlichting en zonnepanelen zorgen ervoor dat het centrum op zonnige dagen zelfvoorzienend is. Daarbij krijgt het distributiecentrum geen gasaansluiting, zodat er helemaal geen fossiele brandstoffen worden gebruikt door het gebouw. Restwarmte uit de koeling wordt gebruikt om zowel de distributiehal als de kantoren te verwarmen.

Besparing

Het in 2013 gebouwde Lidl-distributiecentrum in Heerenveen maakt ook al gebruik van restwarmte uit koelsystemen. Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken van Lidl Nederland op duurzaambedrijfsleven.nl: “We besparen daar € 100.000 per jaar op de energierekening.” In Heerenveen worden de kantoren echter nog wel verwarmd middels een gasaansluiting. “In het nieuwe distributiecentrum is de besparing zeker 20 procent groter.”

Rekening houden met de buren

“Wij rekenen alles door”, aldus Ganzeboom. “We investeren iets meer in bijvoorbeeld LED-verlichting. De terugverdientijd daarvan is drie jaar. Voor zonnepanelen is dat zes jaar. Een terugverdientijd van vijf tot zes jaar is voor ons acceptabel.” Verder wordt rekening gehouden met de buren, door regenwater op te vangen voor de irrigatie van landbouwkassen in de nabije omgeving. En er wordt gekeken naar omliggende flora fauna, door planting van bomen en een natuurvriendelijk beheerplan.

Advertisment ad adsense adlogger