Groei in de bouw zet door in 2016

Groei in de bouw zet door in 2016

Twee rapporten verschenen er deze week over de huidige groei in de bouw. Het eerst rapport toont dat in oktober de bouwproductie voor het eerst in meer dan een jaar tijd is gedaald. Het tweede rapport stelt de prognose dat de bouw volgend jaar, de sterkst groeiende sector van Nederland zal zijn, en met 4 procent zal groeien.

Het eerste rapport, van ABN Amro, laat zien dat de bouwproductie in oktober 2015 met 0,4 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Dit terwijl de voorgaande maanden een gemiddelde groei in de bouw lieten zien van 10%. De omzet daalde eveneens, met 2,2 procent.

Groei huizenmarkt niet oneindig

Bedrijven in de waterbouw kampen met de grootste daling, dit als gevolg van het verminderen van investeringen vanuit het Deltafonds van het Rijk. Opvallender is dat aannemers in de woningbouw hun omzet ook zagen teruglopen, terwijl de huizenmarkt aanhoudend hersteld lijkt. Het toont eens te meer dat de groei in de huizenmarkt niet oneindig is. Wel stegen de huizenprijzen dit jaar met 4 procent en het aantal transacties in bestaande koopwoningen is met ruim een kwart toegenomen. ABN Amro verklaard de licht dalende cijfers door de hoge omzet in oktober 2014. De bank verwacht geen verdere krimp maar denkt dat het groeitempo van de bouwproductie en omzet de komende maanden lager zal liggen dan voorgaande maanden.

Groei van vier procent in 2016

Niet veel dagen na het rapport van ABN Amro, verscheen het rapport Ondernemen in 2016, waarin het ING Economisch Bureau prognoses stelt per bedrijfssector voor het komende jaar. Volgens dit rapport zullen de bouw en zakelijke dienstverlening de grootste groeiers zijn, met stijging van productiepercentage van 4 procent. Ook hier wordt geconstateerd in de loop van 2015 de groei van de verkoop van nieuwbouw en het aantal afgegeven vergunningen is gestagneerd. Echter zorgen Lange doorlooptijden van projecten ervoor dat de woningbouw ook in 2016 de groeimotor van de bouw is. “Technologische vernieuwingen, zoals BIM, bieden mogelijkheden om efficiënt samen te werken. Dat is dé manier om het huidige nog ontoereikende rendement in de bouw structureel te verbeteren”, aldus Jan van der Doelen, Sectormanager Bouw en Vastgoed.

Advertisment ad adsense adlogger