Gemeente Rotterdam verkoopt groot deel van haar vastgoed

De Rotterdamse woningvoorraad is onvoldoende toekomstbestendig /Gemeente Rotterdam verkoopt groot deel van haar vastgoed

De gemeente Rotterdam doet een groot deel van haar vastgoed in de verkoop. Het gemeentebestuur is namelijk tot de conclusie gekomen dat bezit en verhuur van commercieel vastgoed niet tot de kerntaak van de gemeente behoort. Daarom heeft de gemeente Rotterdam besloten de helft van haar vastgoed, haar zogenaamde niet-kernportefeuille, te verkopen.

Afhankelijk van het gebouw zal de verkoop zal op drie verschillende manieren plaatsvinden: in pakketten, via een veiling en via een bijzondere procedure naar het beste plan voor de wijk.

“Hard werken”

“Wie denkt dat verkoop van vastgoed in Rotterdam eenvoudig is, heeft het mis”, vertellen Maarten Tans (programmamanager Verkoop) en Jan Veuger (hoofd Vastgoed a.i.) van de gemeente Rotterdam op platform bouwstenen.nl. “Vooral in Rotterdam-Zuid is het hard werken om de panden verkocht te krijgen. Het is een wijk in ontwikkeling, ter grootte van de stad Eindhoven. De gemeente heeft daar in het verleden veel vastgoed gekocht om huisjesmelkers te weren en strategisch positie te krijgen voor de gebiedsontwikkeling.”

Screening

Een groot deel van het aangekochte vastgoed wordt nu weer verkocht. Potentiële kopers worden aan de poort stevig gescreend door een aparte directie die Rotterdam heeft voor veiligheid. Die kijkt niet alleen naar de Wet Bibob, maar ook naar eventuele aanschrijvingen in het verleden. Van de 3.000 panden die Rotterdam heeft, valt de helft onder maatschappelijk vastgoed. Wat niet tot de kernportefeuille hoort wordt afgestoten. In eerste instantie worden er circa 550 objecten verkocht, met name woningen, winkels, bedrijfsruimten, kantoren en oude schoolgebouwen. Daarvoor worden drie wegen bewandeld:

  • Zo’n 100 panden worden in pakketten verkocht.
  • Ongeveer 30 panden worden verkocht via een internetveiling. In een pilot worden vier keer tien panden via een veiling aangeboden. Sinds 5 september zijn de eerste objecten openbaar te zien, waarna op 18 oktober de veilingen van deze eerste objecten plaatsvinden. Elke vier weken daarna vindt de volgende veiling plaats.
  • Circa 10 panden worden verkocht via een procedure waarbij gezocht wordt naar het beste plan voor de wijk. Het gaat hier vooral om voormalige wijkgebouwen van zo’n 2.000 m².

Voor de overige objecten moet nog een verkoopkanaal worden vastgesteld. Eind 2016 wordt de ervaring met de pilots geëvalueerd en gekeken hoe de gemeente in 2017 verder gaat. Op 1 december a.s. deelt Rotterdam haar ervaring in een van de sessies tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen.

Advertisment ad adsense adlogger