Studenten bouwen eigen Stadsoase in Utrecht

Studenten bouwen eigen Stadsoase in Utrecht

Leegstand van grote gebouwen is in Nederland uitgegroeid tot een vraagstuk van nationale omvang. Maar hier en daar duiken verrassende initiatieven op die aantonen dat leegstand ook kansen biedt. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland klussen studenten en professionele bouwers schouder aan schouder aan de transformatie van een oude ROC tot Stadsoase Utrecht.

Het oude schoolgebouw wordt omgebouwd tot multifunctioneel studentencomplex. Door zij aan zij te klussen met WEEVER bouw en sloopwerken b.v. krijgen studenten 10 procent korting op hun toekomstige huur in het pand. Het is het eerste grote zelfwerkzaamheidsproject midden in een woonwijk. Een revolutionaire methode om leegstand betaalbaar te transformeren.

Krachtstation/Stadsoase

“Het is hard aanpoten. En vroeg beginnen, om zeven uur ‘s ochtends. Maar we hebben ook veel lol.” Ruben van der Schalie heeft zijn klusuurtjes in het nieuwe Krachtstation/Stadsoase er bijna opzitten. Samen met nog een kleine honderd studenten en onder begeleiding van bouwlieden van WEEVER bouw steekt hij deze zomer de handen uit de mouwen. Het gewezen opleidingscentrum opent na de transformatie de deuren als bruisend wijkondernemerscentrum annex studentenwooncomplex, kortom een Krachtstation. Straks staat er een multifunctioneel wooncomplex met 216 studentenkamers, bedrijfjes, horeca, ateliers, een bioscoop, kinderopvang en een sportschool.

“Frisse wind”

“Voor ons is dit nieuw”, zegt timmerman Ilja van Houten. “Maar het geeft wel een frisse wind, die jonge mensen in de bouw. En ze hebben er plezier in, zijn heel enthousiast bezig. Tja, ze komen hier zelf te wonen en dat stimuleert natuurlijk enorm.” Met het plaatsen van gipswandjes, aanbrengen van isolatiemateriaal en puin afvoeren verdienen de studenten dus een leuke korting op de voor Utrechtse begrippen toch al schappelijke huurprijs. “We wilden niet afhankelijk zijn van subsidie”, zegt architect Klaas Schotanus van HIK Ontwerpers, die de vorm en inhoud van de transformatie bedacht. “De huur die de studenten betalen, maakt de wijkcentrumfunctie mogelijk. Wij vinden die kruisbestuiving tussen buurt en studenten heel belangrijk.” Eind september moeten de eerste kamers klaar zijn. Na de interne verbouwing volgt het terrein rondom. “Daar maken we een ‘pottenpark’ van, een buurttuin compleet met hangmatten en barbecue’s, om ontmoeting te stimuleren.” De klusstudenten mogen straks ook als eersten hun kamer kiezen. Ruben heeft zijn keus al gemaakt: “Tweede verdieping op de hoek. Dan heb je mooi zicht op de ingang.”

Beeld: Bouwmeester Media

Advertisment ad adsense adlogger