Natuurlijke airconditioning voor kantoren

Natuurlijke airconditioning voor kantoren

Natuurlijke airconditioning in gebouwen biedt kansen om leegstaande kantoren te upgraden. Aan de TU Delft wordt momenteel gewerkt aan een ‘Earth, Wind & Fire-concept’, waarmee kantoren verduurzaamd kunnen worden.

De man achter het concept is Peter Swier, die afgelopen 28 januari afstudeerde op dit onderwerp. De techniek kan helpen om kantoren om te vormen in ‘attractieve, energiezuinige, gezonde, comfortabele en productieve werkomgeving. Dit door de airconditioning van gebouwen met natuurlijke middelen, dus zonder mechanische ventilatie, te realiseren’. Zo bericht de TU Delft.

‘Grote potentie’

Na een analyse van ruim 100 projecten van andere masterstudenten op het gebied van Earth, Wind & Fire (EWF), kwam Swier tot een model voor toepassing van natuurlijke ventilatie in de praktijk van leegstaande kantoren. ‘Mijn afstudeeronderzoek kan worden gezien als een praktische EWF-handleiding’, zegt Peter Swier op de website van de TU. ‘Het laat de grote potentie van EWF zien om een architectonische oplossing te worden die de kloof kan dichten tussen architecten en ingenieurs.’

Ingenieuze techniek

Uit de onderzoeken die werden geanalyseerd is gebleken dat airconditioning van gebouwen volledig met natuurlijke middelen kan plaatsvinden. Dit met behulp van vallend water, zon en wind. Via over- en onderdruk wordt vuile lucht afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Door ventilatielucht te verhitten met opgevangen warmte van invallend zonlicht kan lucht worden afgevoerd. De luchtstroom wordt op gang gebracht in een klimaatcascade, een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd.

Gezond binnenklimaat

De natuurlijke airconditioning kan de energie- en kostenefficiëntie van gebouwen verbeteren en bijdragen aan een gezonder binnenklimaat, zo zegt Benjamin Bronsema, die in 2013 op dit onderwerp promoveerde en nu de begeleider is van Swier. Het systeem zorgt volgens hem voor een natuurlijke verspreiding van schone lucht, in tegenstelling tot het traditionele rondpompen van lucht wat zorgt voor verspreiding van bacteriën.

Hotel Breeze

Momenteel zijn voorbereidingen in gang om het concept, dat in het laboratorium al functioneerde, ook in de praktijk vorm te geven. Dutch Green Company, de TU Eindhoven en de TU Delft ontwikkelen in Amsterdam momenteel hotel Breeze, dat het eerste hotel moet worden dat vrijwel volledig zelfvoorzienend is op het gebied van energie. Daarbij wordt dus gebruik gemaakt van het Earth, Wind & Fir-concept. De ontwikkeling van het gebouw ontving een subsidie van € 500.000,- van de overheid en zal naar verwachting in 2015 worden opgeleverd.

Advertisment ad adsense adlogger