Fouten bij installatie van zonnepanelen

'Veel fouten bij installatie van zonnepanelen'

Er blijken nog veel fouten gemaakt te worden bij de installatie van zonnepanelen in Nederland. Daardoor lopen eigenaren inkomsten mis, en soms is zelfs sprake van gevaarlijke situaties. Tot deze conclusie kwamen de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) gisteren in het radio-programma Reporter Radio.

De VEH controleert installaties van zonnepanelen en loopt daarbij soms tegen vreemde taferelen aan. “Heel veel cowboys roepen: ‘u vraagt en wij draaien’ en leggen het hele dak vol”, aldus inspecteur Theo Elferink van Eigen Huis tegenover het Algemeen Dagblad.

Sjoemelen met rendement

Daarbij worden nogal eens zonnepanelen aangelegd op plekken nauwelijks zon op valt. Sommige installateurs sjoemelen met het rendement van zonnepanelen. Bijvoorbeeld door schaduw niet door te berekenen. De prijsopgave wordt soms gedaan zonder de installatiekosten mee te nemen, waardoor consumenten achteraf meer moeten betalen dan ze hadden gedacht.

Controles

Een certificaat voor installateurs zou uitkomst moeten brengen volgens de Consumentenbond. Momenteel hebben van de 1500 bedrijven voor de installatie van zonnepanelen, er 33 een keurmerk. De Consumentenbond pleit voor duidelijke eisen en periodieke controles, om te komen tot een hogere standaard in Nederland. Daarbij zou een standaardofferte onaangename verrassingen moeten voorkomen. Volgens metingen na het tweede kwartaal van 2015, bezitten bijna 300.000 huishoudens in Nederland zonnepanelen. 50.000 daarvan zijn het eerste half jaar van 2015 geïnstalleerd.

Advertisment ad adsense adlogger