Gevel 2018

GEVEL 2018

Nederland bouwt, renoveert en transformeert. Wat de opgave ook is: het vernuft zit in de gebouwschil. Het valt of staat met een goed ontwerp, zorgvuldige detaillering, weloverwogen materiaalkeuze en een vakkundige uitvoering. Tijdens de beurs GEVEL 2018 is er voor ieder wat wils. GEVEL vindt plaats op dinsdag 23 t/m donderdag 25 januari 2018 in Rotterdam Ahoy.

Baksteenstrips worden steeds vaker toegepast bij geprefabriceerde gevelelementen, maar de richtlijnen ervoor zijn nog in ontwikkeling

De uitdaging waar Nederland voor staat is drieledig: opwaarderen van de bestaande woningen en gebouwen, verruimen van het aanbod en het toepassen van de principes van circulair en energieneutraal bouwen.

Tegen deze achtergrond gaat GEVEL 2018 in op de volgende onderwerpen:
– Geld verdienen met de gebouwschil. Iintegratie van klimaattechniek, energiewinning, kinetische & adaptieve systemen.
– Onzichtbaar vernuft. Luchtdicht bouwen, slimme isolatieconcepten, gewapend metselwerk, nieuwe techniek in traditionele gevels.
– Materiaalinnovatie voor Gevels en Daken. Textiele gevels, phase changing materials & aerogel, smart glazing, adaptieve gevels, 3D printen.

Onzichtbaar vernuft

Het lezingenprogramma in de drie theaters op de beursvloer belooft op dinsdag 23 januari veel interessante onderwerpen voor liefhebbers van baksteen. Met lezingen over normen, nieuwe tools, techniek en met praktijkverhalen van architecten en exposanten wordt het (soms onzichtbare) vernuft in metselwerk voor het voetlicht gebracht.

Als er iemand is die met passie én humor kan vertellen over het bouwproduct baksteen, dan is het wel Christian Petersen van Petersen Tegl uit Denemarken. Hij zal in Rotterdam het podium van het Projectentheater betreden en vertellen over de kracht, schoonheid en blijvende waarde van baksteen. Natuurlijk gebeurt dat aan de hand van bekende en recente projecten in Nederland en daarbuiten, waarvoor Petersen stenen leverde.

De techniek wordt besproken in het Innovatietheater. Met Brick BENG (bijna energieneutraal bouwen met baksteen: het is mogelijk!) en een lezing over de door markt ontwikkelde Dilatatietool, die het aantal dilataties zal kunnen verminderen. Ongetwijfeld komt daarbij ook gewapend metselwerk aan bod: de onzichtbare constructieve ondersteuning die de eenheid in metselwerk gevels kan vergroten en het aantal dilataties vermindert.

Baksteenstrips worden steeds vaker toegepast bij geprefabriceerde gevelelementen, maar de richtlijnen ervoor zijn nog in ontwikkeling. Een sessie georganiseerd door het MADE Center probeert houvast te geven.

Metselwerk Marathon

Met de Metselwerk Marathon in de Arena komen op GEVEL 2018 architecten aan het woord: over tektoniek met baksteen, over patroonkunst en constructieve verbeelding.

In twee keer een uur krijgen per sessie vier recente projecten een toelichting door de architect, waarna op belangrijke stellingen wordt gediscussieerd: wat kenmerkt de metselwerk gevel anno 2018? Waarin zit het vernuft, waarin zit de verbindende kracht van bakstenen gebouwen in het stedelijk weefsel?

Het programma van GEVEL 2018 is hier te vinden.

Aanmelden voor GEVEL 2018.

Advertisment ad adsense adlogger