Rotterdamse Dakendagen geopend op Groot Handelsgebouw

Rotterdamse Dakendagen geopend op Groot Handelsgebouw

Ook dit jaar kan men weer het dak op in Rotterdam. Na een succesvolle eerste editie van de Rotterdamse dakendagen in 2015, vind het evenement dit jaar plaats in het weekend van 10, 11 en 12 juni. 10 juni is een speciale kennisdag voor iedereen die wil leren over, of al bezig is met initiatieven op het dak. Deze dag vindt plaats op het dak van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, dat momenteel tijdelijk per trap bereikbaar is.

Op deze dag, met als thema Next Level, wordt met professionals nagedacht over de mogelijkheden om daken te vergroenen, een functie te geven, en om daarin een flinke stap vooruit te zetten. Gastcuratoren zijn de creatieve stadsontwikkelaars en architecten van De Urbanisten. Daarnaast wordt samengewerkt met het programma Duurzaam van de gemeente Rotterdam.

Green Deal Groene Daken

Tijdens de kennisdag worden excursies georganiseerd, staan lezingen op het programma en worden de deelnemers uitgenodigd voor Dakdates, korte sessies, waarbij in kleine groepen een specifiek thema uitgediept wordt. Bijvoorbeeld de Green Deal Groene Daken, waarbinnen ondernemers, bedrijven en gemeenten samenwerken op het gebied van groene daken en de wetgeving hieromtrent. De kennisdag Kansen voor de Bovenstad vindt plaats op het dak van het Groot Handelsgebouw. Het dak is bereikbaar via De Trap van MVRDV, een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat dit jaar wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad! Na het weekend van de Rotterdamse Dakendagen wordt de trap weer afgebroken.

Programma Kennisdag Rotterdamse Dakendagen

Het ochtendprogramma van de kennisdag omvat een excursie naar drie succesvolle dakontwikkelingen: Het Timmerhuis, Station Hofplein en de Jan Prins en Willibrordschool. Omdat het hebben van ideeën makkelijker is dan ze daadwerkelijk realiseren, wordt er ingegaan op de totstandkoming van deze projecten. Zo kan geleerd worden van de conceptontwikkeling, het ontwerpproces en de realisatie. ‘s Middags volgt een aanbod aan dakdates, waarbij aandacht is voor diverse thema’s. Op de kruispunten van afzonderlijke uitdagingen en oplossingen blijken vaak veel mogelijkheden te liggen. Het doel van de dakdates is om via kennisuitwisseling en kruisbestuiving een stap verder te komen. Ook zijn er twee lezingen. Eén van Winy maas over ‘Tweederopbouw’ en een van Paul van de Laar over dakgebruik in Rotterdam. Voordat de borrel begint zal de ‘Dakheld’ worden uitgereikt. Dit is, aldus de organisatoren, een nieuwe Nederlandse prijs voor een creatieve dakoplossing. Het volledige programma is hier te vinden.

Advertisment ad adsense adlogger