Warmtefonds van 4,5 miljard voor isoleren woningen

Warmtefonds van 4,5 miljard voor isoleren woningen

Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen.

Het warmtefonds is een idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat de twee opties – een lening tegen een gunstige rente en een subsidie voor het isoleren van je huis – nu doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Twee procent rente

Huiseigenaren zouden maximaal 25.000 euro kunnen lenen om hun huis duurzamer te maken, tegen twee procent rente. Het gaat daarbij niet om een bedrag dat op hun rekening wordt gestort, maar dat in een pot wordt gestopt waaruit de aannemer kan putten. Voor de afbetaling zouden burgers twintig jaar de tijd krijgen.

De andere mogelijkheid die minister Kajsa Ollongren het PBL vraagt te bestuderen, is een subsidie van tien procent op investeringen die mensen doen, tot een maximum van 2.500 euro.

Het zogenoemde warmtefonds is een idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord en moet worden gevuld met geld van de overheid en private partijen. De overheid stopt tot 2030 elk jaar vijftig tot tachtig miljoen euro in het fonds. “Met private middelen kan dit warmtefonds uitgroeien naar een omvang van 4,5 miljard euro”, aldus Ollongren.

Bron: ANP

Advertisment ad adsense adlogger