Bewoners in Roosendaal van gas los

Bewoners in Roosendaal van gas los

Een lage temperatuur warmtenet voorziet de woningen van de bewoners van de Nieuwe Wipwei in Roosendaal van restwarmte. 

Van de 60 MWh restwarmte wordt op dit moment slechts 5 MWh benut

Het Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) heeft in samenwerking met BAM en Thermaflex het innovatieve, lage temperatuur warmtenet uitgebreid met de aansluiting van de Nieuwe Wipwei. Hiermee zet Roosendaal een volgende, grote stap in het realiseren van haar duurzaamheidsambities.

Vijftig procent besparing

Eerder is DER het initiatief gestart om het Smart Climate Grid aan te leggen voor het verwarmen van het Kellebeek college in de wijk Stadsoevers.Hiervoor wordt gebruik gemaakt van pure restwarmte van 42°C. Deze komt uit de nabij gelegen SUEZ afvalenergiecentrale. Nu al bespaart dit meer dan vijftig procent op de energierekening van het Kellebeek college.

Restwarmte

Met de aansluiting van De Nieuwe Wipwei op dit warmtenet is een volgende mijlpaal bereikt, namelijk het verwarmen van individuele woningen door middel van het enige lage temperatuur warmtenet van Nederland.

Door gebruik te maken van lage temperatuur (LT) restwarmte is het warmteverlies kleiner. Het thermische rendement is daarentegen hoger. Om de omwonenden zo min mogelijk overlast te bezorgen, gingen de partners de uitdaging aan om het volledige warmtenetwerk binnen drie weken te realiseren.

Hiertoe werd een samenwerking aangegaan met Thermaflex (kennispartner prefab warmtenetwerken) en BAM Infra (expert in de aanleg van infrastructuur en warmtenetten). Het Cradle to Cradle Certified Silver Flexalen leidingsysteem geleverd met plug-and-play Flexalink huisaansluitingen bleek de ideale oplossing voor dit project.

Voor DER is dit nog maar het begin. Van de 60 MWh restwarmte capaciteit die de Suez centrale nu voorziet, wordt op dit moment slechts 5 MWh benut.

Advertisment ad adsense adlogger