Drijvend kantoor in Rotterdamse Rijnhaven

Drijvend kantoor in Rotterdamse Rijnhaven

Voor een periode van vijf tot tien jaar komt in de Rijnhaven vanaf najaar 2020 het mondiale Global Commission on Adaptation (GCA) in een drijvend kantoor.

Het drijvend kantoor wordt grotendeels gebouwd van hout en is demontabel

Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company hebben het ontwerp onthuld van het gloednieuwe hoofdkantoor van GCA. Uniek in de wereld, omdat GCA wordt gehuisvest in een zeer duurzaam, drijvend kantoorgebouw dat volledig uit hout is gebouwd.

Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. Architectenbureau Powerhouse in Rotterdam tekent voor het ontwerp.

Zelfvoorzienend drijvend kantoor

Het wordt een voorbeeldig gebouw voor de missie van duurzaamheid, klimaatadaptie en circulariteit. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Zo vervult het kantoor een voorbeeldfunctie.

Drijvende bouw wordt gezien als een van de mogelijke antwoorden op de klimaatverandering. Dat sluit naadloos aan bij de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden.

Het gebouw wordt grotendeels gebouwd van hout en is demontabel waardoor het circulair wordt. Juist het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De overhangende verdiepingen van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt er veel daglicht het kantoor binnen.

Het drijvende gebouw krijgt een restaurant met een groot buitenterras met als speciale toevoeging een drijvend zwembad. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruik gemaakt van het water uit de Rijnhaven.

Over het GCA

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva.

Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden. In april 2020 wordt begonnen met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven.

Economie

De komst van het GCA brengt directe werkgelegenheid met zich mee voor 100 medewerkers. Een groot deel van deze medewerkers is van internationale afkomst, de indirecte werkgelegenheid door de aanwezigheid van dit kantoor neemt toe doordat er allerlei symposia en bijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Het GCA ontvangt zeer frequent (internationale) bezoekers.

Verwacht wordt dat burgemeester Aboutaleb en voorzitter GCA Ban Ki-moon in oktober 2020 het kantoor openen tijdens de internationale Summit on Adaptation die dan in Nederland plaatsvindt.

Advertisment ad adsense adlogger