Kunstgrasvelden recyclen tot hoogwaardige nieuwe producten

Kunstgrasvelden recyclen tot hoogwaardige nieuwe producten

De nieuwe fabriek van GBN-AGR voor het recyclen van kunstgrasvelden is volledig operationeel.

“100 procent circulair zand, rubber en RTA zijn de gecertificeerde eindproducten”

Samenwerking

GBN-AGR is een samenwerking van meerdere ketenpartners. De recyclingfabriek van GBN-AGR heeft capaciteit voor verwerking van de volledige jaarlijkse hoeveelheid end-of-life kunstgrasvelden in Nederland. Het gaat om circa tweehonderd velden die na tien jaar niet meer de vereiste sporttechnische kwaliteiten hebben.

Van afval naar gecertificeerd eindproduct

Tot voor kort belandden deze op een grote afvalberg, bij gebrek aan een verantwoorde duurzame verwerkingsvoorziening. In de recyclingfabriek (terreinoppervlakte 30.000 vierkante meter), gevestigd in de circulaire cluster van het Westelijk Havengebied Amsterdam, vindt het volledige proces van kunstgrasmat tot gecertificeerde eindproducten plaats.

Door deze locatie in eigen land is geen sprake van tussenopslag of langdurig transport naar het buitenland. Het productieproces van GBN-AGR is vrijwel honderd procent circulair.

Recyclen

Het zand en rubber (onder meer SBR) uit de kunstgrasmatten worden gescheiden en gewassen; cruciale stappen voor een zuiver eindproduct. De matten zelf (een combinatie van polyethyleen en polypropyleen) ondergaan een zeef- en centrifugeproces.

Daarna worden ze versnipperd en verwerkt tot het zogenoemde recycled turf agglomeraat (RTA). Het schone zand is opnieuw geschikt als onder meer infill in kunstgrassportvelden of als drainagezand. De gereinigde rubberkorrels vinden hun weg vooral naar de industrie en het RTA leent zich goed voor uiteenlopende kunststoftoepassingen.

De drie gerecyclede producten zijn volgens de hoogste normen gecertificeerd (zandklasse AW2000). De hoogwaardige grondstoffen hebben een hoge milieuwaarde en een marktconforme prijs. Het productieproces zelf is door Kiwa gecertificeerd en wordt jaarlijks gecontroleerd.

Info

Meer informatie: GBN-AGR


Kunstgrasvelden recyclen tot hoogwaardige nieuwe producten.

Lees ook ‘Wateropslag voorkomt extreem verhitte kunstgrasvelden’.

Advertisment ad adsense adlogger