‘Meest duurzame kantoor ter wereld’ staat in Nederland

  • 'Meest duurzame kantoor ter wereld' staat in Nederland

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen heeft de hoogste BREEAM score ooit gehaald en mag zich daarmee het meest duurzame kantoor ter wereld noemen. Het pand scoorde 99,94% volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem en stootte daarmee het gebouw The Edge van de troon als ‘wereldkampioen duurzaamheid’.

Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit Herten. Wagemans Bouwadvies zorgde voor het bouwmanagement van het kantoor dat door Geelen in eigen beheer werd gebouwd. Dubourgraaf ontwierp de installaties en met Ad van de Ven uit Eersel was er zelfs een BREEAM-NL expert in functie tijdens het ontwerp- en bouwproces.

Cradle to Cradle

Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van RVS en het opladen van heftrucks. De bouwmaterialen zijn waar mogelijk “Cradle to Cradle” gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze bestaan uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. Het kantoor is gebouwd van lijmvrij hout. Dit hout heeft van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst CO2 voetafdruk.

Optimale arbeidsomstandigheden

Bij het ontwerp is veel aandacht geschonken aan de arbeidsomstandigheden. Zo zijn daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen. Rondom het pand is een natuurtuin aangelegd met tientallen soorten begroeiing en met voorzieningen voor vogels, insecten, vleermuizen en amfibieën. Sander Geelen is algemeen directeur van Geelen Counterflow: “Bij ons streven om de beste drogers en koelers te ontwerpen passen we de wetten van de natuur toe op het gebied van zwaartekracht, aerodynamica en thermodynamica. Wij vinden het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we bij de bouw van een nieuw kantoor de wetten én de grenzen van de natuur respecteren. Dit kantoor is weer één stap bij het afbouwen van ons gebruik van fossiele brandstoffen.”

Advertisment ad adsense adlogger