Nieuw verlichtingssysteem op Ameland voor permanente lichtreductie

Nieuw verlichtingssysteem op Ameland voor permanente lichtreductie

Tijdens ‘de Nacht van de Nacht’ ging op een groot aantal plaatsen in Nederland het licht tijdelijk uit. Voor Ameland een uitgelezen moment om het nieuwe slimme, openbare verlichtingssysteem in werking te stellen.

Ameland realiseert een besparing van zeventig procent ten opzichte van de oude verlichting

Met het landelijke initiatief de Nacht van de Nacht’ geven deelnemers aandacht aan lichtvervuiling. Nederland is namelijk één van de lichtste landen ter wereld, met als gevolg een grote hoeveelheid CO2-uitstoot en impact op de natuur. Veel verlichting staat echter onnodig aan.

Ameland

Gemeente Ameland grijpt dit moment aan om – als koplopergemeente op het gebied van duurzaamheid – aan de rest van Nederland te laten zien dat zij al een grote stap verder is met haar lichtbeleid, en stelt het nieuw slim openbaar verlichtingssysteem officieel in werking.

Dit verlichtingssysteem garandeert lichtreductie op permanente basis en levert winst op voor het milieu. Jaarlijks verbruiken de nieuwe Philips Led-lampen ongeveer 80.000 kWh minder elektriciteit, een besparing van zeventig procent ten opzichte van de oude verlichting. Hiermee realiseert de gemeente Ameland een mijlpaal in haar duurzaamheidsambitie om CO2-neutraal en zelfvoorzienend te worden.

Dimmen

Met het nieuwe verlichtingssysteem zijn alle lichtpunten in de openbare ruimte (maar liefst 923) met elkaar verbonden en kunnen individueel worden ingesteld. Zo kan de verlichting op bepaalde momenten (bijvoorbeeld ’s nachts) uitgezet of op bepaalde plekken waar het best donker mag zijn gedimd worden. Of brand het licht alleen feller als er beweging is, zoals voetgangers of ander menselijk verkeer. Uiteraard met veiligheid voorop.

Sommige punten op het eiland, zoals de vuurtoren en de veerdienst, moeten immers altijd verlicht zijn. Thomas Leenders, Manager Government Affairs bij Signify Benelux & Europe: “We hebben meer dan negenhonderd lichtpunten vervangen door Led-licht, dat vijftien tot twintig jaar langer mee gaat. Door het slimme lichtmanagementsysteem kan de verlichting eenvoudig (individueel) bediend worden.”

Leenders: “Samen met de Philips Led-verlichting leidt dit tot een energiebesparing van zevnetig procent ten opzichte van de oude verlichting. Een prachtig resultaat en een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.”

Meer informatie: www.duurzaamameland.nl

Advertisment ad adsense adlogger