Paushuize Utrecht meest duurzame monument

Paushuize Utrecht meest duurzame monument

Utrecht bezit het meest duurzame pand van Nederland. Oude gebouwen hebben niet de reputatie om duurzaam te zijn, maar na renovatie is er vaak veel meer mogelijk. Paushuize krijgt de eer van Duurzame Monumenten (DuMo) het meest duurzame monument van Nederland te zijn.

Paus Adrianus VI

Het gebouw bevind zich in de binnenstad van Utrecht. Het werd gebouwd door Adriaan Floriszoon Boeve, de latere Paus Adrianus VI. De renovatie vond plaats in 2010. Tijdens deze renovatie was er veel aandacht voor duurzaamheid én de cultuurhistorische waarde van het pand.

Duurzaam monument

Er werd gebruikgemaakt van diverse duurzame maatregelen. Zo werd er voor gekozen om bepaalde vertrekken niet te verwarmen, bijvoorbeeld het trappenhuis en garderoberuimte. Dakisolatie wordt vanaf buitenaf toegepast zodat de bijzondere kapconstructie van binnen zichtbaar bleef. Daarnaast is er een luchtwarmtepomp, energiezuinige verlichting en lift en waterbesparende sanitaire installaties. Ook zijn de binnenluiken weer in gebruik genomen.

Opvolgers Paushuize

Dit monumentale pand is niet het enige duurzame monument in Nederland. Opeenvolgend op de DuMo-prestatiekaart zijn de Potgietschool in Amsterdam en Villa het Hoogeland in Utrecht.

Advertisment ad adsense adlogger