Terugverdientijd zonnepanelen te lang

Terugverdientijd zonnepanelen te lang stimuleringsmaatregel

Vier op de vijf consumenten vindt de stimuleringsmaatregel zonnepanelen van de minister onvoldoende en de terugverdientijd te lang.

Het uitgangspunt van een terugverdientijd van zeven jaar sluit niet aan bij de investeringsbereidheid van de consument

Minister Wiebes kondigde opnlangs een nieuwe stimuleringsregeling zonnepanelen aan, met een terugverdientijd van iets boven de zeven jaar. Deze nieuwe regeling moet in 2023 ingaan. Toch overweegt slechts twintig procent van de consumenten zonnepanelen aan te schaffen bij een terugverdientijd van zeven jaar, blijkt uit onderzoek in de Dutch Solar Quarterly.

Mismatch

“Het uitgangspunt van zeven jaar sluit niet aan bij de investeringsbereidheid van de consument én niet bij de klimaatdoelen die dit kabinet heeft gesteld”, aldus Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research.

Volgens het onderzoeksbureau ligt de gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelensysteem op dit moment tussen de vijf en zes jaar. En “hoewel zeven jaar een prima uitgangspunt lijkt voor een systeem dat minimaal 25 jaar meegaat, blijkt uit onderzoek dat de meeste consumenten pas zullen investeren bij een terugverdientijd tot vijf jaar.”

Groei

Ook al is de stimuleringsmaatregel volgens consumenten beneden de maat, het neemt niet weg dat er een flinke groei is als het om de aanschaf van zonnepanelen gaat. Volgens Dutch New Energy Research worden in 2019 bijna zeven miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een groei van dertig procent ten opzichte van een jaar eerder. Zo blijkt uit onderzoeksresultaten over het eerste kwartaal van 2019.

Als de groei van de eerste drie maanden doorzet, en dat is wel de verwachting, betekent zal eind 2019 ruim vijf procent van de totale Nederlandse stroomproductie al met zonne-energie worden opgewekt.

Advertisment ad adsense adlogger