Crossover: mixed use op de Zuidas Amsterdam

Crossover: mixed use op de Zuidas in Amsterdam

Gebiedsontwikkelaar AM heeft het startsein gegeven voor de bouw van Crossover op de Zuidas in Amsterdam. Het plan betreft een geavanceerd duurzaam en multifunctioneel gezond gebouw voor ondernemers en starters op de woningmarkt.

De starterswoningen krijgen gemeenschappelijke ruimtes en terrassen

In totaal zijn er 120 starterswoningen voor woningcorporatie De Key. Crossover speelt daarmee in op een toenemende behoefte aan gezond stedelijk wonen en werken op een bereikbare locatie, maar binnen een diverse leefgemeenschap.

Het gebouw krijgt twee certificaten bij oplevering: BREEAM-NL Outstandig en WELL- Core, uniek voor mixed use gebouwen in Nederland.

Markant gebouw

Raymon van Miltenburg, directieAM: “Met Crossover legt AM de lat hoog op meerdere domeinen: we ontwikkelen op de kop van de Zuidas in een hoogstedelijke dynamische omgeving een bijzonder gezonde, duurzame, inclusieve woon- en werkomgeving; state of the art. Het wordt een markant gebouw op een bijzondere locatie.”

Eelco Siersema, directeur Vastgoed van De Key: “Fijn dat dankzij deze ontwikkeling zestig statushouders en zestig Nederlandse woonstarters de kans krijgen om in Crossover hun wooncarrière te beginnen. Dit woonconcept draagt bij aan de ambitie van De Key om Amsterdam toegankelijk te maken en te houden voor de jonge woonstarter met een kleine beurs. De Key verhuurt deze woningen met een huurcontract voor de periode van vijf jaar om zo de doorstroming te bevorderen”.

Multifunctioneel

Het programma van Crossover bestaat uit 12.000 m2 BVO kantoor, 120 startersappartementen voor woningstichting De Key, tien koopwoningen, een plint met horeca van 350 m2 BVO en ruimtes voor sociaal-maatschappelijke functies van totaal 500 m2 BVO.

Onder het gebouw wordt een parkeergarage met tachtig plekken gerealiseerd, waarbij er tevens parkeerplaatsen voor car sharing worden gereserveerd, die zowel door de huurders van de kantoren als bewoners gebruikt worden.

Circulaire bakstenen

Crossover, op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, zorgt voor een volgende impuls aan het oostelijk deel van de Zuidas (Kop Zuidas). Het ontwerp van Team V Architectuur verbindt de functies, omgeving en mensen met elkaar in een dynamisch, stoer gebouw met verrassende kenmerken.

In de gevel worden bijvoorbeeld circulaire bakstenen toegepast, op alle daken en terrassen vindt waterberging plaats en zowel de kantoren als woningen hebben de beschikbaarheid over ruime, groene terrassen. De bouw is in handen van BAM Wonen. De oplevering van Crossover is naar verwachting in het voorjaar van 2023.

Starterswoningen

De starterswoningen krijgen tevens gemeenschappelijke ruimtes en terrassen. Dit is belangrijk voor het Startblok-woonconcept dat De Key hier gaat uitrollen. De betaalbare, zelfstandige woningen krijgen een gemiddelde oppervlakte van 23 m2.

Op de begane grond komen een ruime entree, een loungeruimte en een fietsenberging. Op de tweede en vijfde verdieping worden daktuinen aangelegd voor gezamenlijk gebruik.Het kantoor biedt straks onderdak aan verschillende bedrijven. De toekomstige huurders krijgen de beschikking over een hoogwaardig, duurzaam en gezond kantoor. De verhuur van het kantoor is inmiddels gestart.

Advertisment ad adsense adlogger