De Caap als start gebiedsontwikkeling Rivium Capelle a/d IJssel

De Caap als start gebiedsontwikkeling Rivium Capelle a/d IJssel

In opdracht van Woonfront Rivium Capelle aan den IJssel heeft De Zwarte Hond een ontwerp gemaakt voor De Caap. Dit duurzame, gebouw staat aan de start van de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk.

“Er komen in De Caap koop- en huurwoningen: studio’s, appartementen, ruime penthouses en beneden-bovenwoningen”

Met zo’n 1.700 woningen en veel voorzieningen, is dit gebouw de start van de gebiedsontwikkeling op Rivium. Na feedback van gemeente en opdrachtgever gaat De Zwarte Hond het ontwerp verder uitwerken.

Transformatie

Rivium ondergaat de komende tien jaar een grote transformatie: van bedrijventerrein naar woonwijk met zo’n 5.000 woningen. Hiermee krijgt Capelle aan den IJssel een stedelijk elan. Samen met de Rivium Boulevard vormt De Caap het hart van de nieuwe wijk. De bewoners van dit gebouw zorgen voor bloei van de voorzieningen op straatniveau, zoals supermarkt, horeca en de zelfrijdende Parkshuttle-busjes.

De wijk wordt divers en inclusief. Zo ook De Caap. In het blok komen koop- en huurwoningen in alle maten: studio’s, appartementen, ruime penthouses en beneden-bovenwoningen met ingang op de begane grond, aan de straatkant of binnentuin. Daarnaast is er zo’n 10.000 m2 commerciële ruimte in de plint van het gebouw, zodat Rivium hier echt tot leven komt.

Landmark

Het gebouw is het landmark van het nieuwe Rivium, met een hoogte van 150 meter van verre zichtbaar. In het ontwerp is veel aandacht voor een plint met winkels en horecagelegenheden, afgewisseld met de voordeuren van huizen. Dit zorgt voor sociale interactie.

Bijzonder zijn de gezamenlijke entrees naar de woningen. Deze stadsfoyers bieden ruimte voor ontmoeten, werken, recreëren en verbinden de straat met het grote binnenhof waaraan eengezinswoningen grenzen. In het hart van het gebouw komt een grote supermarkt.

(Lees verder onder de afbeelding).

Mobiliteit

De Caap wordt een hedendaags stadsblok, met aandacht voor duurzame mobiliteit. De nadruk ligt op vervoersmiddelen als de fiets en de zelfrijdende elektrische Parkshuttle. Door fietsparkeren slim op te lossen wordt fietsgebruik gestimuleerd.

Zo ontstaat nieuwe mobiliteit. De auto parkeren gebeurt ondergronds en in een parkeergarage van acht lagen. De parkeergarage is in de toekomst, als het autogebruik is afgenomen, om te bouwen naar andere functies.

Drie schaalniveaus

Het persbericht laat weten: “Het echt begrijpen en benutten van verschillende schaalniveaus is de specialiteit van De Zwarte Hond. Door een heldere invulling van de schalen creëert het bureau nieuwe uitdagende leefomgevingen. De krachtige iconische vorm en grootte van het gebouw werken op regionale schaal. Meer ingezoomd zorgen de getrapte gebouwdelen voor aangename straatprofielen in de wijk en voorkomen ze windhinder.”

Advertisment ad adsense adlogger