Een week lang tiny houses

Een week lang tiny houses

Almere is een dikke week in de ban van Klein Wonen. Na de druk bezochte opening van de Grote Tiny Housing manifestatie op 30 september jl. en de uitzending van de documentaire over Tiny Housing van Robert Wiering op zondag 1 oktober bij Kunstuur (AVROTROS), was het op dinsdag de beurt aan het evenement ‘Klein wonen, Grootse blik’.

De komende decennia wordt 80% van de huishoudensgroei veroorzaakt door de toename van eenpersoonshuishoudens

Almere ziet zeker de trend van kleiner wonen en de vraag naar betaalbare (huur)woningen. In de Metropoolregio Amsterdam is er een behoefte aan zo’n 250.000 woningen die er in de periode tot 2040 bij moeten komen. Hiervan zal een substantieel deel in Almere gebouwd worden. Daarbij wordt gedacht aan een palet van woningtypes; niet alleen het klassieke rijtje of de appartement complexen, maar ook types die we eigenlijk nog niet kennen.

Inspiratie

Daar horen Tiny Houses absoluut bij, want de vraag naar klein wonen neemt een vlucht. De komende decennia wordt 80% van de huishoudensgroei in Nederland veroorzaakt door de toename van eenpersoonshuishoudens. Vandaar dat Almere, voortbordurend op de ideeënprijsvraag van 2016 waarop maar liefst 245 ideeën binnen kwamen voor Tiny Houses, deze week workshops, presentaties, rondleidingen en bezichtigingen van Tiny Houses organiseert.

Om deze vorm van bouwen een zet in de goede richting te geven en zo een inspiratie te zijn voor Almere, heel Nederland en misschien zelfs wel verder. ‘Van oudsher was Almere een stad voor gezinnen.’ geeft wethouder Tjeerd Herrema aan; ‘Maar dat zien wij nu ook veranderen en tiny housing kan een antwoord zijn op de toenemende vraag. Wij denken dat dit een logisch volgend hoofdstuk is op het gebied van woningbouw.’

Event over klein wonen

Platform31, RVO.nl, gemeente Almere, het Woningbouwatelier en het ministerie van BZK organiseerden op dinsdag 2 oktober samen het event over klein wonen voor professionals en alle liefhebbers voor het bouwen van en leven in Tiny Houses. Tijdens deze bijeenkomst zei wethouder Herrema; ‘Voor de mensen die zelf een kleine woning willen bouwen, zou het heel mooi zijn als het zelfbouwrecht in de wet komt te staan’.

De hele verdere week is er nog van alles te doen op het manifestatieterrein in Almere Poort met ruim 15 te bekijken Tiny Houses. Op zaterdag 7 oktober is de feestelijke afsluiting met een Jamboree met grote informatiemarkt.

Zie voor meer informatie op www.bouwexpo-tinyhousing.nl

Onderdeel van Almere 2.0

Als onderdeel van het programma Almere 2.0 Vernieuwend Wonen realiseert het Woningbouwatelier vernieuwende woonconcepten, die ook landelijk in de belangstelling staan en elders gerealiseerd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de BouwEXPO Tiny Housing Almere. Gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk werken samen aan het programma Almere 2.0.

Advertisment ad adsense adlogger