Hoogste gebouw van Utrecht, hoger dan de Domtoren

Hoogste gebouw van Utrecht, hoger dan de Domtoren

Leidsche Rijn krijgt het hoogste gebouw van Utrecht: een verticaal dorp van 140 meter hoog. In 2023 moet dit nieuwe icoon er staan. De gemeente selecteerde het plan MARK, dat uit drie hoge torens bestaat van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van circa 25 meter hoog. Dit betekent dat er voor het eerst in Utrecht een gebouw hoger wordt gebouwd dan de 112-meter hoge Domtoren.

MARK is een ‘verticaal dorp’ met ruimte voor ontmoeting, levendigheid en ontspanning

Het gebouw komt in Leidsche Rijn Centrum, aan de noordzijde van het NS-station Utrecht Leidsche Rijn, en in de buurt van de A2. Wethouder Klaas Verschuure: “We realiseren ons allemaal dat áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dat het ook écht iets bijzonders moet worden. In de plannen voor het ‘verticale dorp’ komen verschillende aspecten van het gezond stedelijke leven samen. Mensen kunnen hier wonen, er is ruimte voor een restaurant, aan de voet komt een stadsbos en in de top van het hoogste gebouw een uitkijkpunt.”

Verticaal dorp

MARK is een ‘verticaal dorp’ met veel ruimte voor ontmoeting, levendigheid en ontspanning voor de toekomstige bewoners en bezoekers. Er komen ongeveer 1.125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. Zo’n 60 procent van de woningen komen in de huursector, waaronder sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende niveaus in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen. In het complex komen fitnessfaciliteiten en een jet-stream zwembad. En in de hoogste toren komt een rooftopbar met uitkijkpunt op een glazen balkon, dat openbaar toegankelijk is. In het hart, tussen de gebouwen in, komt een klein, openbaar stadsbos. Er komt ook een ruime fietsenstalling met 3.500 fietsparkeerplekken, deelfietsen en e-bikes. Voor de bewoners zijn er 100 deelauto’s beschikbaar.

De drie torens krijgen een verlichte ‘kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn als tuinbouwgebied. In deze kronen worden tuinbouwkassen geplaatst, waarin op grote schaal stadslandbouw wordt toegepast voor consumptie voor de bewoners en omwonenden, om bij te dragen aan het verduurzamen van de voedselketen in de stad.

WELL Gold-certificaat

Het nieuwe complex streeft naar een WELL Gold-certificaat. Het certificaat richt zich op het algemeen welbehagen en welzijn van de toekomstige bewoners door te kijken naar de lucht in het gebouw, waterhuishouding, lichttoetreding, fitness, welzijn en comfort. Bij oplevering wordt dit het eerste gebouw in Nederland waar het certificaat van toepassing is. Daarnaast worden alle woningen klimaatneutraal (EPC=0) en energiezuinig opgeleverd.

MARK is ontwikkeld door KEES. Een consortium (samenwerkingsverband) van Koopmans Bouwgroep B.V., J.P. van Eesteren en Stadswaarde. Architecten CIE, KCAP, Geurst & Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp.

Zie voor meer informatie: Hoogbouw Leidsche Rijn 

Advertisment ad adsense adlogger