Hotel Jakarta verrijst op Java-eiland

Hotel Jakarta verrijst op Java-eiland

Op de kop van Java-eiland in Amsterdam wordt gebouwd aan een bijzonder duurzaam hotel met een spectaculaire architectuur. Hotel Jakarta Amsterdam is de nieuwste aanwinst van WestCord Hotels.

Hotel Jakarta heeft een dertig meter hoge houten hoofddraagstructuur

De hotelgroep begon in 1968 met Hotel de Wadden op het Waddeneiland Vlieland. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een gerenommeerde hotelgroep. Een soortgelijk WestCord hotel is Hotel New York in Rotterdam.

Waar vroeger de lijndienst vertrok vanaf Rotterdam naar New York, vertrok in Amsterdam een lijndienst naar Jakarta.
Precies op deze plek op Java-eiland verrijst nu Hotel Jakarta Amsterdam. Het hotel zal naar verwachting in maart 2018 haar deuren openen.

Hotel Jakarta Amsterdam

De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op Java-eiland. Dit als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma. WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH en in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam het winnende hotelconcept in.

Hotel Jakarta Amsterdam symboliseert het maritieme verleden met Java en gaat als een tweede huiskamer fungeren voor de nieuwsgierige wereldreiziger, op zoek naar uitwisseling met onbekende culturen en activiteiten. Het hotel wordt een multiculturele smeltkroes. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling.

Publieke ruimtes

De begane grond wordt een grote open ruimte met in het centrum een atrium. Op de begane grond komen publieke ruimten met een groot restaurant met een oesterbar, een bakkerij met espressobar en een wellness met zwembad.

Deze ruimten zijn transparant, uitnodigend en combineren een industrieel karakter met een modern-Aziatische uitstraling. De horeca fungeert als ontmoetingsplek tussen hotelgasten, buurtbewoners en Amsterdammers.

Subtropische binnentuin

In het centrale atrium wordt een subtropische tuin gerealiseerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Zij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van bomen, drie meter hoge palmen en planten uit Aziƫ.

Duurzaam en natuurlijk

Hotel Jakarta Amsterdam krijgt transparante glazen gevels en heeft een dertig meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen blijven onafgewerkt.Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn. Bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Energiebesparende maatregelen

Naast het duurzaam casco van het hotel, worden er vele energiebesparende maatregelen gehanteerd. Het regenwater wordt opgevangen voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Zelfs het personeel krijgt duurzame bedrijfskleding, ontworpen door het fashionlabel By Rockland | HACKED by.

Dankzij deze duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta Amsterdam een energieneutraal gebouw. Met een BREEAM Excellent certificaat wordt het het meest duurzame hotel van Nederland.

Advertisment ad adsense adlogger