Nieuwbouwkoopwoningen in jaar tijd 10 procent duurder

In jaar tijd nieuwbouwkoopwoningen tien procent duurder

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer tien procent duurder dan een jaar eerder. Net als in de vijf voorgaande kwartalen stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder dan die van bestaande koopwoningen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Nederland behoort tot de top vijf van landen waar nieuwbouwkoopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen

Ook in het laatste kwartaal van 2018 waren nieuwbouwkoopwoningen ongeveer tien procent duurder dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 in vergelijking met een jaar eerder negen procent duurder, terwijl de prijzen in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer acht procent hoger waren.

Elk jaar duurder

De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het eerste kwartaal 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen is deze trend een jaar later ingezet. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Aandeel nieuwbouw

Het aandeel van nieuwbouwkoopwoningen in de totale koopsom van alle verkochte woningen was in het eerste kwartaal ruim twaalf procent, een lichte afname ten opzichte van 2018, toen het aandeel van de nieuwbouwkoopwoningen bijna 14 procent was.

(Lees verder onder de Huizenprijsindex.)

Europese Unie

Nederland behoort tot de top vijf van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. Gemiddeld werden in het eerste kwartaal van 2019 de huizen binnen de Europese Unie jaar-op-jaar vier procent duurder, terwijl de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk in Nederland met 8,2 procent ongeveer twee keer zo hoog was.

Alleen in Hongarije, Tsjechiƫ, Portugal en Sloveniƫ stegen de prijzen meer.

Advertisment ad adsense adlogger