Miljarden van Rijk nodig voor aanjagen woningbouw

Miljardeninvesteringen Rijk nodig aanjagen woningbouw

De bouw van honderdduizenden woningen komt de komende jaren in het geding als het Rijk niet bijspringt met twintig miljard euro aan investeringen, schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren (Wonen) aan de Tweede Kamer.

“Investeringen woningbouw: Van de 440.000 moeten 210.000 woningen de komende tien jaar worden gebouwd”

Veertien woningbouwlocaties

De investeringen van het Rijk zijn nodig om projecten te realiseren in veertien woningbouwlocaties, vooral binnen grote steden. Het gaat tot 2040 om zo’n 440.000 woningen, aldus demissionair minister Ollongren.

Geld naar infra

Uit onderzoek van adviesbureau Rebel in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat vooral geld gestopt moet worden in infrastructuur.

Van de 440.000 woningen moeten 210.000 in de komende tien jaar worden gebouwd. Dat is een flink deel van het totale aantal van 900.000 woningen die tot 2030 in Nederland gebouwd moeten worden tegen het woningtekort.

De veertien projecten die onder de loep zijn genomen, “…zijn stuk voor stuk complexe, grootschalige gebiedsontwikkelingen, veelal binnenstedelijk en een aantal buitenstedelijk”, schrijft Ollongren.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Volgend kabinet

Het grootste deel van de kosten wordt door private geldschieters gedekt. Van de 33 miljard euro aan benodigde publieke investeringen, is bijna twee derde nog niet gedekt. Of het Rijk inderdaad de knip trekt om te zorgen dat de woningen worden gebouwd, is aan een volgend kabinet, aldus Ollongren.

Eerder bleek al uit onderzoek dat provincies en gemeenten ongeveer 13,7 miljard euro tekortkomen om de komende jaren voldoende te bouwen.

20 jaar

Het geld is vooral bedoeld voor aanleg van de juiste infrastructuur en exploitatiekosten van de te bebouwen grond. In de op verzoek van het ministerie opgestelde business case, staat het voorstel om de overheid een bijdrage van 20 miljard euro te laten betalen, omgerekend over 20 jaar dus 1 miljard per jaar.

Lees ook: PBL-rapport grote opgaven in een beperkte ruimte

Miljarden investeringen Rijk nodig aanjagen woningbouw.

Advertisment ad adsense adlogger