Woningconcept iWonen in Eindhoven’s NEXT

Woning-concept iWonen in Eindhoven’s appartementengebouw NEXT

In het Eindhovense stadsdeel Strijp-S betrekken in november bewoners hun appartementen in het 23-verdiepingen hoge NEXT.gebouw. Hier is het slimme woning-concept iWonen gerealiseerd.

“Geautomatiseerde programma’s monitoren de luchtkwaliteit in de iWonen appartementen”

VolkerWessels iCity, Hyrde, TNO en VU Amsterdam hebben in NEXT samen het slimme woning-concept iWonen gerealiseerd. Dit als onderdeel van het Europese innovatieproject Interconnect.

iWonen zorgt ervoor dat op een slimme manier het leven aangenamer wordt gemaakt door meer comfort te bieden, echt iets te doen voor gezondheid en bij te dragen aan een duurzame leefstijl van de bewoners. Bij de ontwikkeling en het gebruik van de slimme diensten zijn de bewoners doorlopend betrokken.

Basis voor de toekomst

Geautomatiseerde programma’s verhogen de levenskwaliteit van bewoners. Vanzelfsprekend gaat in de slaapkamer het licht niet automatisch aan, maar in alle andere vertrekken zitten de bewoners nooit meer in het donker. Bewegingssensoren die ook de lichtsterkte meten houden dit in de gaten, zodat bewoners hier zelf niets voor hoeven te doen.

Door slim om te gaan met energie houden bewoners het verbruik laag. Door de vertraagde startfunctie zijn de vaatwasser, droger en wasmachine klaar op het moment dat de bewoner dat wil. Indien een bewoner kiest voor een energie urencontract, kiest de software in dit geval het goedkoopste moment uit.

De iWonen technologie draagt ook bij aan een gezond leefklimaat. Geautomatiseerde programma’s monitoren de luchtkwaliteit in het appartement, zodat er altijd voldoende verse lucht is.

Technologie verbinden

iWonen bevat software om apparaten en sensoren van verschillende merken met elkaar te verbinden. Het verbindt op een slimme manier o.a. witgoed, verlichting, elektriciteit, warmtemeters en het ventilatiesysteem.

De software in de apparatuur is aangesloten op het slimme besturingssysteem, waarover bewoners van het appartement de controle hebben via hun eigen smartphone of tablet. Met deze app stellen de bewoners hun persoonlijke programma’s in en is dit op afstand aan te passen.

Baas over eigen data

Met zoveel communicatie en zoveel apparaten op verschillende locaties is er natuurlijk een optimale en veilige verbinding nodig in het appartement. iWonen bevat een hoogwaardig inpandig beveiligd IoT netwerk. Dit is een draadloos en gesloten systeem voor appartement-gebonden apparaten, dat is verbonden met het glasvezelnetwerk van Strijp-S.

Deze combinatie biedt optimale privacy en dataveiligheid, gecombineerd met de grenzeloze mogelijkheden van het Internet of Things.

Rob Linssen, Asset Manager van het Bouwinvest Dutch Residential Fund: “De appartementen zijn voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van smart living, gezondheid en duurzaamheid. Het wooncomfort is optimaal. En om de huidige extreme energiekostenstijging het hoofd te kunnen bieden, stimuleert de app bij bewoners het energiebewustzijn en zijn de witgoed apparaten geschikt om geautomatiseerd ‘aan’ te gaan tegen het laagste energie uurtarief.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Open standaarden

Het innovatieproject Interconnect van de Europese Commissie wil de digitalisering van woningen, gebouwen en elektriciteitsnetwerken verbeteren door Internet of Things architectuur.

Door nieuwe open standaarden, zoals SAREF en innovatieve technologieën zoals Artificial Intelligence, Blockchain, Cloud en Big Data, wordt interoperabiliteit tussen apparatuur en systemen gegarandeerd. Interoperabiliteit is een universeel protocol waardoor apparatuur met elkaar kan ‘praten’, zonder de apparatuur fysiek te hoeven ombouwen.

Daarnaast wordt voor de bewoners de privacy en cyberveiligheid gegarandeerd. De iWonen appartementen in NEXT zijn de eerste in Nederland die voldoen aan deze toekomstige Europese standaard. In het eerste jaar wordt onderzocht welke gedrags- en duurzaamheidseffecten dit oplevert. Niet alleen in Nederland, maar ook bij diverse andere projecten door heel Europa.

Uiteindelijk worden de resultaten van Interconnect ook ingezet voor de ontwikkeling van een nieuwe Europese bouwnorm voor de bebouwde omgeving.

Meer informatie VolkerWessels iCity

Advertisment ad adsense adlogger