Flinke stijging huizenprijzen in Q1 2022

Flinke stijging Nederlandse huizenprijzen in eerste kwartaal 2022

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het eerste kwartaal van 2022 19,5 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland in de top vier landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie.

“In bijvoorbeeld Tsjechië, Estland en Hongarije zijn de huizenprijzen nog sneller gestegen”

Uit de nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat blijkt dat de huizenprijzen in de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld zijn gestegen met 10,5 procent. Na Tsjechië (+24,7 procent), Estland (+21,0 procent) en Hongarije (+20,6 procent) kende Nederland de grootste stijging van de huizenprijzen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Nieuwbouwkoopwoningen

In het eerste kwartaal van 2022 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 14,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 20,3 procent hoger, de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Minder transacties koopwoningen

In het eerste kwartaal van 2022 werden 43.923 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een daling van 34,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met 6 884 transacties is het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen juist met 1,7 procent gestegen.

Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een eerste kwartaal sinds het begin van de meting in 2015. In totaal zijn er in het eerste kwartaal 30,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het vierde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Lees ook: Productie nieuwbouwwoningen iets afgenomen in 2021

Advertisment ad adsense adlogger