Herstel in de woningbouw in zicht

herstel woningbouw in zicht

Voor de bouwsector is het van groot belang dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen stijgt, immers 40% van de bouw komt voor de rekening van de woningbouw. Het is dan ook goed nieuws dat er zichtbaar herstel in de woningbouw is. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen ligt in de eerste tien maanden van dit jaar 51% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sinds 2013 is het aantal transacties van bestaande koopwoningen aan het stijgen. Ook de prijzen stijgen sinds april 2014 weer. De woningbouw reageert (met een vertraging van 8 maanden) op de ontwikkeling in de woningmarkt. Volgens ABN AMRO zal het herstel in de woningbouw daarom snel zichtbaar worden.

Behoefte

Voor de woningbouw is het belangrijk te bouwen naar de behoefte van de potentiële bewoners. De inschatting is dat er steeds meer eenpersoonshuishoudens komen in Nederland. Niet alleen omdat steeds meer Nederlanders alleen gaan wonen, ook omdat mensen steeds ouder worden. Zo zal het aantal 65+-huishoudens stijgen.

Verschil per regio

Voor de bouwsector kan het per regio erg verschillend zijn. In gebieden waar sprake is van vergrijzing en leegloop is er weinig behoefte aan nieuwbouwhuizen. In de Randstad is er juist veel behoefte aan nieuwe (eenpersoons)woningen.

Kritische noot

Voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, is blij met de positieve cijfers, wel plaatst hij een kritische noot. Per 1 januari 2015 worden de hypotheekmogelijkheden ingeperkt, mensen kunnen daardoor 5 tot 8 procent minder lenen. De voorzitter vindt dat de Nibud-richtbedragen van 2014 streng genoeg waren. De nieuwe strenge Nibud-eisen dragen volgens hem bij aan het ten koste gaan van banen in de bouw. Door deze maatregel wordt er door het kabinet een kunstmatige krapte veroorzaakt, er hadden meer banen kunnen bijkomen.

Lees hier over de stijging van bouwvergunningen in de koopsector.

Advertisment ad adsense adlogger