Omzet bouwsector stijgt met tien procent

De omzet van de bouw is in het vierde kwartaal van 2018 met 10,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2018 steeg de omzet met ruim tien procent. Het is meer dan tien jaar geleden dat de groei in een jaar zo hoog was. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Kleine bouwbedrijven haalden zelfs een omzetstijging van bijna twaalf procent

Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw behaalden in 2018 de sterkste omzetgroei. De omzet stijgt al vier jaar achter elkaar. Daarmee komt het omzetniveau voor het eerst zelfs iets hoger uit dan in het topjaar 2008.

Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw behaalden een omzetstijging van vijf procent in 2018, meer dan in 2017. Ook gespecialiseerde bouwbedrijven zoals installatie- en afwerkingsbedrijven, zagen hun omzet in 2018 met iets meer dan tien procent forser stijgen dan een jaar eerder.

Kleine bouwbedrijven tot tien werkzame personen hebben, met een omzetstijging van bijna twaalf procent, de hoogste groei in 2018 behaald. Middelgrote bouwbedrijven met 10 tot 100 werkzame personen en grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen behaalden circa 10 procent omzetgroei.

De hoogste groei in 2018 kwam voor rekening van middelgrote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw. Hier steeg de omzet met bijna 14 procent. De laagste omzetgroei behaalden de middelgrote bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw. Bij deze bedrijven steeg de omzet met bijna 2 procent.

In 2018 zijn 425 faillissementen uitgesproken in de bouw. Dit is bijna 5 procent lager dan 2017.

Advertisment ad adsense adlogger