Rotterdam wil hoeveelheid restafval in tien jaar tijd halveren

De hoeveelheid restafval in Rotterdam moet in tien jaar tijd gehalveerd zijn. Dat is de ambitie van het programma ‘Van Zooi naar Mooi’.

Meer dan zestig procent van het Rotterdamse afval komt uit de bouwsector.

In 2030 is in Rotterdam circulair de maatstaf en is het primaire grondstoffengebruik met vijftig procent verminderd ten opzichte van nu. Met het stimuleren van de circulaire economie verwacht Rotterdam bovendien 3.500 tot 7.000 nieuwe banen te creëren.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): ‘’Over tien jaar gebuikt Rotterdam de helft minder grondstoffen. Mijn ambitie is om Rotterdam zo snel mogelijk afvalvrij te maken. Daarmee dragen we bij aan een schone planeet en een toekomstgerichte economie.’’

Grondstoffenonderzoek

Aan de basis van het programma Van Zooi naar Mooi ligt het grondstoffenonderzoek van onderzoeksbureau Metabolic. Dit bureau heeft in opdracht van Rotterdam de verschillende grondstofstromen in beeld gebracht en de impact daarvan op de economie.

Ook heeft Metabolic een analyse gemaakt binnen welke sectoren maatregelen van de gemeente het meeste effect hebben op het stimuleren van de circulaire economie.

Concrete acties langs vier sleutelsectoren

De vier sleutelsectoren waar het circulaire programma zich de komende jaren op richt zijn de bouw, groene stromen, consumptiegoederen en zorg.

Meer dan zestig procent van het Rotterdamse afval komt uit de bouwsector. Daarom gaat de gemeente samen met bouwbedrijven het gebruik van circulair beton stimuleren.

Daarnaast komen er materialenhubs aan de rand van de stad, waarvandaan ongebruikte en gebruikte bouwmaterialen een nieuw leven kunnen krijgen. In Rotterdam wordt momenteel veertien procent van het afval weggegooid. Het meeste hiervan belandt in de verbrandingsoven. Dat is zonde. Daarom gaat Rotterdam de inzameling van huiselijk gft-afval uitbreiden, onder andere in hoogbouw, en komt er een ‘upcycle mall’, waar van oude producten weer bruikbare nieuwe worden gemaakt. In de Rotterdamse ziekenhuizen komen er medicijnfilters waarmee voorkomen wordt dat medicijnresten in het oppervlakte water belanden.

Samenwerking

Het circulaire programma staat niet op zichzelf maar vergt van iedereen een andere manier van kijken naar de wereld. Bij de uitwerking van het programma ligt daarom de nadruk op de verbinding met inwoners en ondernemers. Rotterdam wil circulaire initiatieven stimuleren en het investeringsklimaat verbeteren voor groene ondernemers en innovatieve start-ups.

Foto

De voormalige afvalverbranding AVR Rijnmond in Rotterdam. Ondernemer Hennie van der Most heeft er een pretpark in gepland.

Advertisment ad adsense adlogger