Versoepeling eisen Bouwbesluit 2012

eisen bouwbesluit 2012

Minister Blok heeft afgelopen week een voorstel voor een wetswijziging ingediend. In dit voorstel staat dat het eenvoudiger moet zijn om zelf te bouwen. Het wordt vanaf 1 juli 2015 eenvoudiger om als particulier een huis te bouwen. De veranderingen zijn van toepassing op het Bouwbesluit 2012.

In het voorstel staat date r meer vrijheid voor ontwerpen van een eigen huis bij bijvoorbeeld de trappen, de hoogte van het plafond en de omvang van de badkamer en het toilet. De wijzigingen zijn al eerder getest in drie gemeenten, onder de Crisis- en Herstelwet. Dit was succesvol en het wordt nu dan ook landelijk ingevoerd.

Studentenwoningen

Naast eigenbouw van particulieren worden ook de regels voor het bouwen van studentenwoningen versoepeld. Zo is het niet meer verplicht een balkon en fietsenhok bij een studentenwoning te bouwen. Daarnaast gaat de eis van het minimale oppervlakte omlaag. Zo moest een studentenwoning voorheen minimaal 18 m2, nu is dat 15 m2. Deze versoepelde regels moeten het bouwen van studentenwoningen aantrekkelijker maken voor investeerders.

Toegankelijkheid

Ook zijn er wijzigingen gemaakt met betrekking op de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor minder beperkten. De huidige eisen worden aangescherpt, zo moet een hoofdingang altijd rolstoeltoegankelijk zijn. In het gebouw moet minsten 80 procent toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Voor winkels is er de eis gesteld van 60 procent. Gebouwen waar de eis technisch niet haalbaar is geldt een eis van 40 procent. Deze eisen gelden ook vanaf 1 juli 2015.

Advertisment ad adsense adlogger