Wie niet innoveert blijft achter

Wie niet innoveert blijft achter

De hoogconjuctuur ten spijt profiteren bouwbedrijven nauwelijks van de stijgende omzetten in de bouw. Een focus op procesinnovatie kan handig zijn, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

Bedrijven met een focus op procesinnovatie hebben goed in kaart waar de fouten optreden

De marges in de bouw zijn laag. Dit komt deels door lopende bouwprojecten die ten tijde van de crisis zijn aangenomen, stelt Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen op BNR Radio. Daarnaast hebben aannemers te maken met hoge kosten voor personeel en materialen.

Spekkoper

ABN Amro vroeg zich af of innovatie ervoor heeft gezorgd heeft dat sommige bedrijven in de bouw en installatiesector het beter doen? Of zijn er andere methodes om de winstgevendheid te verhogen? Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven met een focus op procesinnovatie spekkoper zijn. Zij hebben goed in kaart waar de fouten optreden.

Voordelen van procesinnovatie

Procesinnovatie bij bouw- en installatiebedrijven is namelijk bruikbaar bij meerdere projecten. De processen worden hiermee elke keer net iets beter. Voordeel van procesinnovatie is dat bedrijven er direct mee kunnen starten. Het vergt geen lange adem zoals productinnovatie. Het levert verder sneller op en kost minder geld om in het bedrijf door te voeren.

Een andere succesfactor voor innoverende bedrijven is een efficiënte voorbereiding en een effectief bouwproces. Door de juiste middelen – zoals BIM – te gebruiken kan de samenwerking worden verbeterd en de faalkosten verlaagd.

Tot slot is het handig voor bedrijven in de bouw om te kijken naar samenwerking. Langdurige samenwerking met dezelfde opdrachtgevers en leveranciers zorgt voor hogere kwaliteit en minder kosten.

Advertisment ad adsense adlogger