ZZP ‘er moet meer zekerheden krijgen

ZZP er moet meer zekerheden krijgen

Mensen die via een tijdelijk contract of als ZZP ‘er aan het werk zijn, moeten ook de nodige zekerheden krijgen. Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico’s te nemen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Derde werkenden

Te veel flexibilisering kan nadelen hebben voor de Nederlandse economie als daardoor minder scholing en innovatie plaatsvindt, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Bijna een derde van de werkenden heeft een tijdelijk contract of is zelfstandige zonder personeel (ZZP’er).
De raad wijst er ook op dat dit ervoor kan zorgen dat er nieuwe kwetsbare groepen komen met veel onzekerheid over hun inkomen en sociale zekerheid.

Nederland is Europees ZZP- en tijdelijke contracten koploper

Jongeren

De WRR zegt dat het van belang blijft om die groep “de nodige zekerheden” te bieden. Te veel flexibilisering kan leiden tot stress en ‘levenslooponzekerheid’. Vooral jongeren die een huis willen kopen of een gezin willen stichten, lopen daar volgens de raad tegenaan. Te veel flexibilisering kan leiden tot psychologische onzekerheid zoals stress en gebrek aan erkenning en levenslooponzekerheid, stelt men.

Info

Het volledige rapport van de WRR is hier in te zien. Lees hier meer over het eerder voorstel voor een proef met verzekering voor ZZP’ers.

Advertisment ad adsense adlogger