Ruim 44.000 nieuwbouwwoningen er bij in 3e Woningbouwimpuls

Ruim 44.000 nieuwbouwwoningen erbij in derde ronde Woningbouwimpuls

In 33 gemeenten door heel Nederland kunnen binnenkort 44.277 nieuwe woningen worden gebouwd. Hiervan valt 64 procent in de categorie ‘betaalbaar’. Binnenlandse Zaken geeft hiervoor een financiële bijdrage van € 253 miljoen in deze derde ronde van de Woningbouwimpuls.

In de derde ronde van de Woningbouwimpuls krijgen 36 projecten een financiële bijdrage voor de versnelde bouw van betaalbare woningen

Het ministerie draagt met de bijdrage bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. De woningen die worden gebouwd zijn voor het grootste deel bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen.

Grote interesse

Ook bij de derde tranche was er vanuit gemeenten veel interesse in een bijdrage uit de Woningbouwimpuls. In totaal werden er 65 aanvragen ingediend. Een onafhankelijke Toetsingscommissie heeft zich over deze aanvragen gebogen. In totaal krijgen 36 projecten een financiële bijdrage voor de versnelde bouw van betaalbare woningen.

De gehonoreerde projecten kennen een gezamenlijk publiek tekort van circa € 463 miljoen, oftewel bijna € 10.500,- per te realiseren woning. Vanuit medeoverheden wordt 53 procent van het publieke tekort gefinancierd. De bijdrage bedraagt bijna € 4.900,- euro per gerealiseerde woning.

Vierde tranche

Minister Ollongren: “Het is heel goed nieuws dat we, op locaties waar de woningnood het grootst is, snel betaalbare woningen kunnen gaan bouwen. Dit is met name van belang voor starters en mensen met lagere inkomens. Omdat er ook de komende jaren nog een groot tekort is aan betaalbare woningen, heeft het demissionaire kabinet besloten om de woningbouwimpuls voort te zetten. In 2022 kunnen gemeenten zich inschrijven voor een vierde tranche. Ik verwacht ook dan weer veel aanmeldingen.”

Overzicht gemeenten die bijdrage ontvangen, Beeld: BZK

Projecten

De 36 projecten die geld krijgen, zijn verdeeld over het land. Van de 44.277 woningen die in deze tranche gebouwd worden, valt 64 procent in de categorie ‘betaalbaar’. Dit zijn woningen bedoeld voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen.

In vergelijking met de eerdere tranches bevat de derde tranche relatief veel verdichtingsopgaven rond stationslocaties. Daarnaast is er sprake van vijftien transformaties van bedrijventerreinen, er wordt verdicht in bestaande verouderde wijken en er worden drie aanvragen van uitleglocaties gehonoreerd.

Groot tekort

Er is een groot tekort aan woningen. Tot 2030 moeten er in Nederland circa 900.000 woningen bijkomen. Het kabinet blijft daarom investeren om die bouwopgave voor elkaar te krijgen. In 2019 stelde het kabinet al € 1 miljard beschikbaar voor de eerste drie tranches van de Woningbouwimpuls. Voor 2022 is er €250 miljoen vrijgemaakt voor een vierde tranche van de Woningbouwimpuls. Dit moet de bouw van circa 40.000 woningen mogelijk maken.

Lees ook: Dankzij Woningbouwimpuls ruim 51.000 woningen erbij

Advertisment ad adsense adlogger