Aantal gemeenten daalt door herindeling

Aantal gemeenten daalt door herindeling B+U

In de provincie Zuid-Holland gaan gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne samen in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. De gemeente Weesp is al in maart 2022 bij de gemeente Amsterdam gevoegd. Op 1 januari 2023 telt Nederland hierdoor 342 gemeenten. Vier gemeenten verdwenen en één gemeente is ontstaan, aldus het CBS.

Verdwijnende gemeenten

Van de vier verdwijnende gemeenten bestonden er drie al voor 1830. Weesp was een zelfstandige gemeente tot aan de toevoeging aan Amsterdam. In Brielle en Hellevoetsluis was, met uitzondering van enkele (grens)wijzigingen met naburige gemeenten, tot op heden geen sprake van grote veranderingen. De gemeente Westvoorne ontstond in 1980 doordat de gemeenten Oostvoorne, Rockanje en Rozenburg samengingen.

Amsterdam meer dan 900 duizend inwoners

Nu Weesp met circa 21 duizend inwoners is toegevoegd aan de gemeente Amsterdam, heeft Amsterdam vanaf 24 maart 2022 ongeveer 903 duizend inwoners. Daarnaast behoort Amsterdam met nu bijna 19 duizend hectare tot de top 50 van gemeenten met de grootste landoppervlakte (49e plaats). Deze oppervlakte is het grootst in Súdwest-Fryslân (ruim 52 duizend hectare). De nieuwe gemeente Voorne aan Zee is ruim 12 duizend hectare groot, heeft ruim 73 duizend inwoners en komt daarmee op de 54e plaats van gemeenten met de meeste inwoners.

Dichtbevolkte gemeenten

De meeste gemeenten met relatief hoge inwoneraantallen zijn dichtbevolkt. Den Haag is koploper met 6 712 inwoners per vierkante kilometer in 2022. Nummer twee en drie in bevolkingsdichtheid zijn Leiden en Haarlem. Amsterdam komt op de vierde plek, met 4 802 inwoners per vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid in Voorne aan Zee telt 601 inwoners per vierkante kilometer. Gemiddeld telde Nederland 523 inwoners per vierkante kilometer.

(Lees verder onder de afbeelding)

 Aantal gemeenten daalt door herindeling

Nieuwe gemeenten door herindeling van 2013 tot 2022

Het aantal gemeenten in Nederland daalt al jaren. Sinds begin jaren tachtig is het aantal gemeenten meer dan gehalveerd van 809 tot 342. Kleinere gemeenten gaan samen of worden toegevoegd aan grotere gemeenten.

Door herindeling vaak groot gebied

In de afgelopen tien jaar zijn 23 nieuwe gemeenten ontstaan in Nederland. De nieuwe gemeenten zijn vooral te vinden in de provincies Zuid-Holland, Groningen en Noord-Brabant. Van deze nieuwe gemeenten had Land van Cuijk (provincie Noord-Brabant) de meeste inwoners in 2022: ruim 90 duizend. Daarna volgen Hoeksche Waard (Zuid-Holland) en Dijk en Waard (Noord-Holland).

De landoppervlakte van ruim de helft van deze nieuwe gemeenten behoort tot de top 50 onder alle gemeenten. Het Hogeland (Groningen) omvat bijna 48 duizend hectare in 2022 en komt daarmee op de tweede plaats achter Súdwest-Fryslân dat al langer bestaat. Verder volgen de nieuwe gemeenten Noardeast-Fryslân, De Fryske Marren, Westerkwartier (Groningen) en Land van Cuijk op korte afstand.

Aantal gemeenten daalt door herindeling, bron en infographic: CBS

Advertisment ad adsense adlogger