Aantal woningverkopen stijgt weer, maar prijs daalt

Aantal woningverkopen stijgt, maar prijs daalt

Het kwartaalbericht van Calcasa laat zien dat het aantal woningverkopen weer voorzichtig uit het dal kruipen en er een opgaande trend in het aantal verkopen zichtbaar is. De gemiddelde woningprijs blijft echter dalen.

“Eerste kwartaal van dit jaar zijn er op jaarbasis 230.000 woningen verkocht, na een piek van 310.000 woningverkopen van diezelfde periode vorig jaar”

Woningverkopen uit het dal

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er op jaarbasis 230.000 woningen verkocht. Na een piek van 310.000 woningverkopen in het eerste kwartaal van 2021, is er een daling van het aantal woningverkopen. De grootste daling op jaarbasis vond plaats in het tweede kwartaal van 2022 met 21,1 procent. Sindsdien komt het aantal woningverkopen uit het dal en is er een opgaande trend zichtbaar.

Woningprijzen dalen

Met een prijsontwikkeling van -8,4 procent staat Haarlem op de eerste plek in de top 10 laagste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland. Van alle provincies daalde de gemiddelde woningprijs het hardst in de provincie Utrecht met 5,1 procent op jaarbasis.

Van de vier grote steden daalde in Utrecht de woningprijs het hardst met 6,3 procent jaar-op-jaar. Ook in Amsterdam daalden de woningprijzen voor het eerst sinds 2013 met 3,8%. In Rotterdam en Den Haag was de prijsontwikkeling respectievelijk -2,3 en -3,7 procent.

Verandering aantal verkopen landelijk

Zoals vaker is in de hoofdstad Amsterdam een trend sneller zichtbaar dan op landelijk niveau. In onderstaande grafiek is de verandering van het aantal woningtransacties op jaarbasis weergegeven voor Nederland en Amsterdam. Na een dal in het tweede kwartaal van 2022 is de trend weer omhoog aan het gaan.

Lees verder onder de afbeelding.
Aantal woningverkopen stijgt, maar prijs daalt
Verandering aantal woningverkopen op jaarbasis in Nederland en Amsterdam.

Ook in de maand april wordt deze trend doorgezet in Amsterdam. De verandering van het aantal woningtransacties op jaarbasis is nog maar -3,3% in de maand april.

Lees verder onder de afbeelding.
Aantal woningverkopen stijgt, maar prijs daalt
Verandering aantal woningverkopen op jaarbasis in Amsterdam en Nederland.

Betaalbaarheid in Nederland en Amsterdam

23,2% van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten op landelijk niveau. Een jaar geleden was dit 15,2%. Tijdens de laatste piek in 2008 stond de betaalbaarheidsindex* op 27,0%. In Amsterdam staat de index nu op 26,6%. Tijdens de laatste piek was dit 28,2%.

Lees verder onder de afbeelding.

Betaalbaarheidsindex Nederland (in procenten)

Het volledig kwartaalbericht is hier als pdf te lezen.
Lees ook: Bestaande koopwoningen gemiddeld bijna 4,5 procent goedkoper.

Aantal woningverkopen stijgt, maar prijs daalt, bron en grafieken: Calcasa.

Advertisment ad adsense adlogger