Asfalt gerecycled als ballast voor biogasboot

Asfalt gerecycled als ballast voor biogasboot

BAM en broedplaats De Ceuvel hebben gezamenlijk een duurzame bestemming gevonden voor het oude asfalt van de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord. De Klaprozenweg en het Mosplein worden momenteel opnieuw ingericht. Nadat het oude asfalt is gerecycled in de Amsterdamse asfaltcentrale van BAM (ACB), wordt het maandag 5 september verwerkt als ballast op de bodem van de biogasboot van broedplaats De Ceuvel. Het terrein van De Ceuvel ligt op een steenworp van de Klaprozenweg.

Duurzaam

Het asfalt fungeert niet alleen als ballast, maar maakt de boot tevens waterdicht. Het asfalt, dat handmatig in de boot wordt aangebracht, bestaat voor 80 procent uit gerecycled materiaal van de Klaprozenweg. Daarnaast past BAM het duurzame LEAB (Laag Energie Asfalt Beton) toe, dat met een aanzienlijk lagere temperatuur wordt geproduceerd, waardoor 30 procent minder CO2-uitstoot optreedt en 30 procent energie wordt bespaard.

Innovatie en creativiteit

De Ceuvel is een broedplaats voor innovatie en creativiteit, die voor iedereen open staat en ruimte biedt voor experimenten die duurzaamheid bereikbaar, begrijpelijk en leuk maken. De biogasboot – de eerste in de wereld – zet organisch afval om in biogas waar op gekookt gaat worden in het restaurant van De Ceuvel. Dit is de volgende stap in de missie van broedplaats De Ceuvel om zoveel mogelijk afvalkringlopen te sluiten en zo bij te dragen aan een transitie naar een duurzame circulaire economie.

Advertisment ad adsense adlogger