Bouwer Roosegaarde kunstenaar van het jaar

Daan Roosegaarde kunstenaar van het jaar 2016

Daan Roosegaarde werd afgelopen vrijdag uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2016. Hij kreeg deze onderscheiding van de Stichting Kunstweek. Het is bijzonder dat Roosegaarde als ‘bouwer’, iemand die zich bezighoudt met ruimtelijke vraagstukken, de prijs in ontvangst neemt. De Stichting Kunstweek riep hem vrijdag tot winnaar uit. Fotograaf Anton Corbijn eindigde op de tweede plek, gevolgd door nummer drie, schilder Marc Mulders.

Roosegaarde werd door een panel van deskundigen en het publiek uitverkozen uit acht geselecteerde finalisten. Er kwamen meer dan 40.000 publieksstemmen binnen.

Designheld

Roosegaarde werd door de jury bestempeld als “Nederlandse designheld die de wereld verovert met zijn kunst en duurzaamheid”, een “inspirerende kunstenaar met prachtige praktische oplossingen”. Daarnaast vielen de termen “durf, vernieuwend, hedendaags, moderne technieken”. Vorig jaar werd Marlene Dumas gekozen tot kunstenaar van het Jaar en ging Roosegaarde er met de titel Talent van het Jaar vandoor.

Smog Free Tower

Tussen de andere namen is Roosegaarde een vreemde eend in de bijt. Hij houdt zich als kunstenaar nadrukkelijk bezig met het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de ruimtelijk ordening. Roosegaarde realiseerde het afgelopen jaar onder andere een Smog Free Tower in Rotterdam, een toren die, zoals een boom, vervuilde lucht zuivert tot schone lucht.
In 2014 realiseerde hij het Van Gogh-fietspad. Het komende jaar staat de verfraaiing van de Afsluitdijk op het programma.

– Bouwer Roosegaarde kunstenaar van het jaar –

Advertisment ad adsense adlogger