De BNR Techniektour

De BNR Techniektour

Voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is techniek onmisbaar. Dat is de kern van De BNR Techniektour, een nieuw radioprogramma dat BNR vanaf donderdag 10 januari wekelijks uitzendt.

In elke aflevering is een reportage te horen over technische uitdagingen en hoogstandjes die ervoor zorgen dat Nederland veilig en voorspoedig functioneert. Voor het maken van de uitzendingen heeft BNR zich verzekerd van de medewerking van UNETO-VNI. De BNR Techniektour is iedere donderdag te beluisteren van 19.00 tot 19.30 uur.

Erkenning voor techniek

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI, is blij met het nieuwe radioprogramma: “Werkelijk overal speelt techniek een rol, maar vaak gebeurt dat op de achtergrond. Dit programma brengt de betekenis naar voren van al die grote en kleine projecten waar burgers en bedrijven iedere dag plezier van hebben. Techniek krijgt hiermee de erkenning die het verdient.”

BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich kijkt uit naar het nieuwe programma: ‘Je staat lang niet altijd stil bij de cruciale plaats die techniek heeft in onze samenleving. Onze eigen uitzendingen zouden niet mogelijk zijn zonder bedrijven uit de techniekbranche. Die wereld is enorm in ontwikkeling en daar horen we relatief weinig over. De BNR Techniektour gaat daar iets aan veranderen.’

Regenbuien en slimme energienetwerken

Thomas Schuurman gaat het programma presenteren. Schuurman: “Iedere week gaan we in een reportage op zoek naar de technische achtergronden van het nieuws. Op 10 januari hebben we het bijvoorbeeld over extreem zware regenbuien als gevolg van de klimaatverandering. Kan onze riolering dat wel aan? Welke technieken en technici zijn nodig om te voorkomen dat de straten straks blank staan?”

Andere uitzendingen gaan onder meer over smart buildings, legionellapreventie, slimme energienetwerken en het voorkomen van blikseminslag op festivals. In iedere Techniektour schuift een panel van experts aan om een toelichting én een mening te geven over actuele en maatschappelijke kwesties die raakvlakken hebben met techniek.

Toegevoegde waarde

BNR en UNETO-VNI (dat vanaf 2019 verder gaat onder de naam Techniek Nederland) willen met De BNR Techniektour wekelijks laten horen hoe groot de impact van techniek is op onze maatschappij. Het vakgebied is veel breder dan de meeste mensen zich realiseren. Techniek is essentieel voor onze industrie, onze kantoren, onze woningen en onze infrastructuur. Het programma onderstreept de toegevoegde waarde van technische bedrijven voor hun klanten én voor de Nederlandse samenleving.

Kansen voor jongeren

Uiteraard willen zowel BNR en Techniek Nederland met het nieuwe programma een zo breed mogelijk publiek bereiken. De BNR Techniektour is daarom ook als podcast te beluisteren. De podcast is te downloaden via de websites van BNR.nl of technieknederland.nl. Techniek Nederland hoopt via die weg ook jongeren aan te spreken.

De technieksector biedt namelijk talloze loopbaankansen voor jongens en meisjes die nu of binnenkort van school komen. Doekle Terpstra: “Er is waarschijnlijk geen andere sector met zulke rooskleurige vooruitzichten. Kies je nu voor een baan in de techniek, dan kun je rekenen op een goed salaris en een vast contract. Of je nu sanitair- en warmtepompmonteur wilt worden of data-analist, technisch projectleider of BIM-engineer, er liggen overal kansen.”

Uitzendingen van De BNR Techniektour

Iedere donderdag van 19.00 tot 19.30 uur.

Advertisment ad adsense adlogger