De Doelen en Zeelandbrug Rijksmonument

  • De Doelen en Zeelandbrug Rijksmonument

Precies vijftig jaar na de opening van de Zeelandbrug, door koningin Juliana op 15 december 1965, is het bouwwerk door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed toegevoegd aan de lijst van Nederlandse rijksmonumenten. Een week eerder werd het Rotterdamse theatergebouw De Doelen al tot rijksmonument verklaard. Ook dat gebouw viert dit jaar haar 50-jarig jubileum.

De Zeelandbrug over de Oosterschelde is volgens de Rijksdienst een ‘icoon als het gaat om infrastructuur uit de wederopbouwperiode’. De plechtigheid werd ingeleid met een stoet oldtimers die over de brug reden, waarna een informatiepunt over het kersverse monument werd onthuld.

De Doelen

Een ‘tijdloze tempel voor de muzen’, zo omschrijft de Rijksdienst De Doelen. Ook de Gemeente Rotterdam is van mening dat de Doelen een belangrijke markering is in de wederopbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. “In 2010 zijn al twintig Rotterdamse objecten uit de eerste periode van de wederopbouw als rijksmonument aangewezen. Ik ben zeer verheugd dat nu ook de Doelen aan deze rijksmonumentenlijst wordt toegevoegd.”, aldus wethouder Pex Langenberg.

Langste brug van Nederland

De Zeelandbrug, die een verbinding vormt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland is 5022 meter en daarmee de langste brug van Nederland. Bij oplevering was het de langste brug van Europa. Pas in april 1967 besloot de Provincie Zeeland de oorspronkelijke naam, Oosterscheldebrug, te veranderen in Zeelandbrug. In beide gevallen werden de officiële documenten en het rijksmonumentenbordje overhandigd door Susan Lammers, directeur Kennis en Advies Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens de minister van OCW. Nederland heeft nu bijna 62.000 rijksmonumenten; gebouwen en objecten met een beschermde status, vanwege hun nationale en cultuurhistorische waarde. De volledige lijst is hier te vinden.

Advertisment ad adsense adlogger