Drones voor onderhoudsinspectie

Drones voor onderhoudsinspecties gebouwen

De Rotterdamse woningcorporatie Havensteder zet sinds enige tijd drones in voor de onderhoudsinspectie van gevels, dakbedekking en kozijnen van zo’n 11.000 woningen. Havensteder is de eerste corporatie in Nederland die op een dergelijke schaal gebruik maakt van drone-technologie.

De drones leveren waardevolle data op over de actuele conditie van ons vastgoed

Havensteder werkt samen met Aeroscan, een onderneming gespecialiseerd in het verzamelen van vastgoedinformatie door met camera’s uitgeruste drones. Via die camera’s wordt data ingewonnen – onder andere foto’s – waarmee een reconstructie plaatsvindt van de werkelijke situatie.

Zo kan van honderden foto’s een 3D model gemaakt worden van een woonflat, waardoor vastgoed completer en effectiever kan worden geïnspecteerd. Het gebruik van speciale technieken – zoals Artificial Intelligence – maakt het mogelijk geautomatiseerd personen, bouwelementen en op termijn ook gebreken te herkennen.

Inzet van drones zorgt er onder meer voor dat een inspecteur meer tijd heeft om te focussen op specialistische onderdelen.

Onderhoudsopdrachten

Urias Santos Bakker, manager Staf Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: “De drones leveren waardevolle data op over de actuele conditie van ons vastgoed. Het is doorgaans tijdrovend om die data te verkrijgen en te analyseren. Met een drone kost een onderhoudsinspectie aanzienlijk minder tijd dan bij persoonlijke inspectie.”

Ook kunnen de apparaten eenvoudig op minder toegankelijke plekken komen. Santos Bakker: “Door een grotere nauwkeurigheid van verkregen data en de inzichten die dat oplevert kunnen wij meer specifieke onderhoudsopdrachten geven.”

Havensteder evalueert over enkele maanden de concrete resultaten van het gebruik van drones en besluit dan of zij de apparaten structureel gaat inzetten.

Meer informatie www.havensteder.nl

Advertisment ad adsense adlogger