Gorinchem mag zich de mooiste vestingstad noemen

Gorinchem mag zich de allermooiste vestingstad van Nederland noemen

De ANWB verkiezing rond de Allermooiste vestingstad van Nederland is beslecht: Gorinchem mag zich de mooiste vestingstad van Nederland noemen.

“De ring van groen en de levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon”

Top 5

De jury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. “Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken.”

“Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”, aldus de jury. Op donderdag 19 augustus zet ANWB directeur, Marga de Jager, Gorinchem in het zonnetje.

Na beraad koos de jury Gorinchem als allermooiste met de onderstaande criteria als uitgangspunt.

Authenticiteit

Gelegen op het kruispunt van Linge en de Merwede voel je de urgentie van een vestingstad op deze plek. Aanvankelijk was dit een machtsbasis van de heren van Arkel, die de dienst uitmaakten in grote delen van het rivierengebied. Schitterend bewaard gebleven en onderhouden zijn de wallen en vele verdedigingswerken: kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, kruitmagazijnen, ‘sucht’ riolen, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal.

De historie is echt onderdeel van het nu. Nieuwbouw langs de wal is mooi ingebed in de historische bebouwing en de binnenstad grossiert in de historische gebouwen. Er zijn meer dan 400 rijks- en gemeentelijke monumenten.

Ruimtelijke, levendig, recreatief

Gorinchem vormt samen met Zaltbommel en Woudrichem de vestingdriehoek, een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een pontje vaar je zo naar Woudrichem en Slot Loevestein – maar ook naar Fort Vuren en Zaltbommel – en krijg je dus zomaar nog een vestingstadje cadeau.

In Gorinchem wordt gewoond, geleerd, gewerkt en gerecreëerd. Er zijn scholen, winkels, theaters, restaurants, kroegen en terrassen. Een historische stad met moderne vibe.
Varen, suppen, kanovaren, fietsen, wandelen, een terrasje pakken, restaurant of theater bezoeken. Het kan hier allemaal.

Top 50

Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 van de mooiste vestingstad. De stemmers konden kiezen uit een van de 40 voorgeselecteerde vestingsteden óf zelf een stadje aandragen dat niet op de lijst voorkwam. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor.

Dit vonden zij de mooiste vestingsteden per provincie:

Drenthe: Coevorden.
Friesland: Dokkum, Franeker, Harlingen, Sloten.
Gelderland: Buren, Culemborg, Elburg, Groenlo, Zaltbommel, Zutphen, Hattem, Doesburg, Bredevoort.
Limburg: Stevensweert, Sittard, Valkenburg aan de Geul, Gennep.
Noord-Brabant: Grave, Heusden, Megen, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem, Klundert
.
Noord-Holland: Enkhuizen, Medemblik, Naarden, Weesp.
Overijssel: Blokzijl, Hasselt, Kampen, Steenwijk.
Utrecht: IJsselstein, Oudewater, Wijk-bij-Duurstede, Woerden.
Zeeland: Hulst, Aardenburg, Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee.
Zuid-Holland: Gorinchem, Brielle, Hellevoetsluis, Nieuwpoort, Schoonhoven.
Groningen: Bourtange, Delfzijl.

De vetgedrukte plaatsen zijn door de ANWB-leden toegevoegd.

Gorinchem mag zich de mooiste vestingstad noemen.

Advertisment ad adsense adlogger