Gouden toekomst voor winnaar NK metselen

Gouden toekomst voor winnaar NK metselen

Vandaag start in Leeuwarden het NK Metselen 2018. De winnaar, en de andere deelnemers aan deze landelijke finale om de Zilveren Troffel, wacht een gouden toekomst. Het 66e metselkampioenschap vindt immers plaats op een moment dat de bouw schreeuwt om vakmanschap. Gesproken wordt al over een dreigend bouwinfarct. Aan de twaalf deelnemers zal het niet liggen.

Gouden toekomst voor winnaar Zilveren Troffel NK metselen; bouw schreeuwt om vakmanschap

Tijdens de driedaagse finale metselen jonge metselleerlingen drie toegangspoorten in het Wilhelminapark in Grou. De winnaar krijgt 13 april van burgemeester Ferd Crone de Zilveren Troffel?

Instroom em urgentie

Met landelijke vakwedstrijden voor leerling-metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Het wil daarmee de instroom van jonge metseltalenten bevorderen en goed vakonderwijs stimuleren. Dat was altijd al van groot belang, maar is nu zeer actueel gezien de grote maatschappelijke opgaven waarvoor de bouw zich gesteld ziet.

Leeuwarden

De finale van het NK Metselen is op een jaarlijks wisselende locatie. Niet zonder reden is dat dit keer in Leeuwarden. Als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 biedt het een uitgelezen kans om Europa Nederlandse bouwkunst met baksteen te tonen. Na afloop van het kampioenschap blijven de gemetselde poorten staan, een vorm van dankbetoon aan de gastgemeente.

Goede stap

De twaalf deelnemers aan het kampioenschap komen uit het hele land. Zij plaatsten zich eerder dit jaar voor de finale tijdens regionale voorronden in het hele land. Naast de kans op het winnen van de finale met een goed metselwerkstuk zien de metselleerlingen in deelname een goede stap voor hun metselcarrière.

Toegangspoorten als herinnering

De finalisten metselen gezamenlijk drie toegangspoorten tot het Wilhelminapark in Grou. Het vormt de afsluiting van een grondige vernieuwing van dit park. De poorten werden door studenten Bouwkunde van de TU Delft speciaal ontworpen en passen bij de stijl van het park. Na afloop vormen de finalewerkstukken een blijvende herinnering aan het kampioenschap. Met lasertechniek worden de namen van alle finalisten in het metselwerkstuk aangebracht.

Info

Meer informatie over de finalewedstrijd, de finalisten, het programma, achtergronden over het finalewerkstuk en meer, is hier te vinden.

Gouden toekomst voor winnaar NK metselen

Foto’s: Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek, KNB

Advertisment ad adsense adlogger