Kantorenleegstand licht gedaald

Kantorenleegstand licht gedaald

De kantorenleegstand in Nederland is dit jaar voor het eerst in jaren afgenomen. Daarbij moet gezegd worden dat het gaat om een lichte daling. Volgens marktonderzoeker DTZ Zadelhoff staat nog altijd 15,8 procent van de totale kantorenvoorraad in Nederland leeg. Dat is in totaal 7,8 miljoen vierkante meter. Een jaar geleden stond 16 procent leeg.

De lichte daling wordt grotendeels veroorzaakt door herbestemming en transformatie van kantoren.
Op de markt wordt nu 140.000 vierkante meter minder kantoorruimte aangeboden. Daarnaast namen bedrijven dit jaar 13 procent meer vierkante meters als kantoor in gebruik, blijkt uit de cijfers.

Economisch herstel

Dat de markt iets is aangetrokken, heeft volgens DTZ Zadelhoff vooral te maken met het economisch herstel in Nederland. Eind 2008 was de kantorenleegstand nog ongeveer 12 procent. Door de economische crisis liep dit percentage in de jaren daarna voortdurend op.

Grote steden populair

Er bleek in de jaren voor de crisis te veel aan kantoorruimte te zijn gebouwd. In ‘voorsteden’ als Gouda en Nieuwegein is veel leegstand ontstaan, doordat bedrijven naar leegstaande kantoren in de grote steden trekken. Die trend zal door blijven zetten, zo meldt het onderzoek.

Nog altijd overschot

De daling betekent niet dat het overschot aan kantoren nu verholpen is. Het aantal kantoorbanen daalt namelijk nog steeds, afgelopen jaar met 0,8%. Daarnaast zorgt flexwerken ervoor dat bedrijven minder kantoorruimte nodig hebben. Ook de huurprijzen zijn afgelopen jaar gedaald met 0,8%. Gemiddeld betaalden bedrijven in 2015 €131 per m² per jaar.

Advertisment ad adsense adlogger