Nieuw record baksteenstapelen door TU Delft

Nieuw record baksteenstapelen door TU Delft

Tijdens de jaarlijkse baksteenworkshop voor de nieuwe lichting Bouwkundestudenten van de TU Delft werd het record ‘baksteenstapelen van een brugoverspanning’ met maar liefst 79 mm verbeterd! Het winnende team maakte een brugoverspanning van 1657 mm. 

Binnen dertig minuten werd de vrije brugoverspanning gebouwd

Het bouwen van een zo groot mogelijke overspanning met honderd bakstenen, zonder hulpmiddelen, is al sinds 2011 vast onderdeel van het introductieweekend van Studievereniging SteeOWee. Het ‘vrij’ stapelen is een smaakmakend onderdeel van de jaarlijkse baksteenworkshop. Deze is georganiseerd en aangeboden door de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB).

Voorafgaand aan de uitdagende stapelopdracht vinden presentaties plaats door de adviseurs van KNB en gerenommeerde architecten over duurzaam bouwen en over de technische-, constructieve en architectonische aspecten van bouwen met baksteen. Op deze wijze maken nieuwe eerstejaarsstudenten jaarlijks kennis met de opleiding Bouwkunde.

Workshop

Aan de workshop namen meer dan driehonderd studenten deel. In groepen van tien personen deden ze een gooi naar een nieuw Nederlands Record om binnen dertig minuten de grootste vrije brugoverspanning te bouwen. Resultaat van de strijd waren dertig totaal verschillende bouwwerken die beoordeeld werden door een vakkundige driekoppige jury.

De jury bestond dit jaar uit Mark van der Staak, product service manager bij baksteenfabrikant Vandersanden, Koen Mulder, architect & bouwtechnoloog en tevens docent aan de TU-Delft en Roel van Tatenhove, architect bij Molenaar en Co architecten.

Advertisment ad adsense adlogger