Verduurzamen van de Nederlandse kantoren

Verduurzamen van de Nederlandse kantoren, een EIB verkenning naar Paris Proof

Bij de vormgeving van de energietransitie wordt onder meer ingezet op de verduurzaming van kantoren. Om deze opgave scherper in beeld te brengen, heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) een verkenning uitgevoerd naar de ontwikkeling van de markt rond kantoren op lange termijn.

EIB-rapport: ‘Verduurzaming van de kantorenvoorraad’

Route naar Paris Proof

Naast een analyse van de autonome ontwikkeling van de kantorenmarkt is de ontwikkeling in diverse scenario’s onderzocht, waaronder de scenario’s die gelden voor de routekaarten voor maatschappelijk vastgoed. De resultaten van het onderzoek, worden gespiegeld aan het beoogde normverbruik dat DGBC hanteert als zijnde Paris proof.

Vragen

Welke energiebesparingen leveren deze scenario’s op en wat zijn de bijbehorende investeringen? Wat is de invloed van hogere ambitieniveaus op de kosteneffectiviteit? Deze en andere vragen staan centraal in het rapport ‘Verduurzaming van de kantorenvoorraad’.

Opgave

Het Paris Proof maken van de Nederlandse kantoren kost ongeveer €30 miljard, is een van de uitkomsten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Dutch Green Building Council (DGBC).

De schrijvers van het rapport, J. Arnoldussen, J. King en B. Meuwese in hun voorwoord:

“Bij de vormgeving van de energietransitie wordt onder meer ingezet op het normeren van het energiegebruik van kantoren. Centraal staat de vraag welke samenhang deze ontwikkeling heeft met het energieverbruik. In de uitwerking van het onderzoek is, naast een analyse van de autonome ontwikkeling van de kantorenmarkt, de ontwikkeling in diverse scenario’s onderzocht, waaronder de scenario’s die gelden voor de routekaarten voor maatschappelijk vastgoed. De resultaten worden tot slot gespiegeld aan het beoogde normverbruik dat DGBC hanteert als zijnde Paris proof.”

Meer informatie over Paris Proof kantorenmarkt

Van het rapport is een PDF beschikbaar.

Eerder berichtten wij ook over een taxatiemodel voor duurzaamheid in kantoren. Lees hier meer.

Verduurzamen van de Nederlandse kantoren, een EIB verkenning naar Paris Proof. Bron: EIB

Advertisment ad adsense adlogger