‘Skaeve Huse’ woonvorm voor onaangepaste bewoners

'Skaeve Huse' woonvorm voor onaangepaste bewoners

In Utrecht komen zeven ‘Skaeve Huse’, speciale huizen voor onaangepaste bewoners. Het gaat om zeven huisjes voor mensen die in hun woonomgeving voor overlast zorgen. Het unieke project wordt gesteund door de gemeente Utrecht.

Het idee voor de Skaeve Huse stamt al uit 2008. De politiek had echter moeite om een geschikte locatie te vinden. Nu heeft de gemeente echter een overeenkomst getekend met Esprit Projectontwikkeling over de bouw van zeven huisjes. De gemeente hoopt dat de bewoners beter functioneren in een prikkelarme omgeving en dat de overlast zo uit de normale woonwijken verdwijnt.

Skaeve Huse

De locatie die nu is gekozen, wordt geschikt gevonden omdat er nauwelijks omwonenden zijn en er toch allerlei voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer in de buurt zijn. Omdat de oorspronkelijke projectontwikkelaar de financiĆ«n niet rond kreeg belandden de plannen opnieuw in de wachtkamer. “We zijn blij dat we nu wel met een ontwikkelaar hebben kunnen afspreken dat de Skaeve Huse er gaan komen”, zegt wethouder Geldof.

Enorme behoefte

Stichting De Tussenvoorziening wordt de beheerder van de zeven woonunits en de beheerdersunit. Volgens De Tussenvoorziening is er enorme behoefte aan de huisjes. Dertig huisjes zou de stichting ook met gemak kunnen vullen met bewoners. “Mensen die in de wijk waar ze nu wonen overlast veroorzaken maar tegelijk mensen die in de wijk ook heel veel overlast ervaren”, zegt woordvoerder Willem Lammerink. Hij noemt luidruchtige bewoners en mensen met een verzamelstoornis als voorbeeld van bewoners die geschikt zijn voor de Skaeve Huse.

Studentenwoningen

Esprit Projectontwikkeling zegt dat de huizen in september in een fabriek in productie zullen gaan. Op de locatie in Utrecht wordt een fundering gebouwd waar de woonunits vervolgens op geplaatst kunnen worden. Naast de 8 units bouwt de projectontwikkelaar ook enkele honderden studentenunits op de locatie. Deze moeten volgend jaar zomer beschikbaar zijn.

Bron: RTV Utrecht (Beeld: Esprit Projectontwikkeling)

Advertisment ad adsense adlogger