Studenten bouwen hoogste constructie van ijs 

Studenten bouwen hoogste schaalconstructie van ijs 

Een internationaal studententeam, geleid door studenten van de TU Eindhoven, heeft op het ijsfestival van Harbin (China) de hoogste schaalconstructie van ijs ooit gebouwd.

De bouw van de toren vergde ongeveer drie weken

De toren van 31 meter hoog is gemaakt van ijs verstevigd met papiervezels, gespoten op een grote ballon. Vandaag is de ballon uit de constructie gehaald en daarmee staat de toren ‘op eigen benen’. Op 10 januari wordt de toren officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in China.

Toevoeging

Door de toevoeging van papiervezels wordt ijs veel sterker. Daardoor is het mogelijk er grote constructies mee te bouwen met weinig materiaal. De wand van de toren heeft een gemiddelde dikte van slechts 25 centimeter. Het ontwerp voor de toren is gebaseerd op traditionele Chinese architectuur en een flamencojurk. De toren draagt dan ook de naam de ‘Flamenco Ice Tower’.

Behalve studenten van de TU Eindhoven, werkten ook studenten van het Eindhovense Summa College mee en van het Harbin Institute of Technology. De toren is gebouwd bij het Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival, ’s werelds grootste ijsfestival. De toren staat op het terrein van de hoofdsponsor, het Maple Village outlet center. Een andere belangrijke sponsor is het Nederlandse bedrijf Mammoet.

De bouw van de toren vergde ongeveer drie weken. Woensdag 10 januari is de toren officieel opengegaan. Harbin ligt in het noordoosten van China, vlakbij Siberië. In januari is het er gemiddeld 20 graden onder nul. Eerder realiseerden studenten van de TU/e ’s werelds grootste ijskoepel (2014) en een model van de Sagrada Familia (2015), beiden in Finland.

Advertisment ad adsense adlogger