Installatiebranche goede vooruitzichten

Techniek Nederland: Installatiebranche goede vooruitzichten

De installatiebranche kende de afgelopen jaren een forse groei, maar het productievolume daalt in 2024 en 2025 licht. Minder vergunningen voor nieuwbouw van woningen is de voornaamste oorzaak van de daling. De vraag naar nieuwe utiliteitsgebouwen blijft hoog. De sectoren overheid, zorg en onderwijs laten echter een lichte krimp zien. Ook het productievolume in de infratechniek daalt iets.

“Dit blijkt uit het rapport ‘Economische vooruitzichten 2024 en verder’ dat werd opgesteld in opdracht van Techniek Nederland”

Veel werk installatiebranche

“Er is volop werk in de installatiebranche. De lichte daling van het productievolume geeft techniekbedrijven de mogelijkheid om achterstanden in te lopen. De kans is dus groot dat de wachttijden gaan afnemen en dat is goed nieuws voor opdrachtgevers. De vooruitzichten voor de periode na 2025 blijven uitstekend. De energietransitie krijgt steeds meer vaart en het aandeel techniek in bouwprojecten blijft groeien”, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Bedrijven in klimaat- en elektrotechniek profiteren

Door de wettelijke verplichting voor gasvrije nieuwbouw, de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en de behoefte aan koeling tijdens de warmere zomers groeit de vraag naar duurzame klimaatinstallaties. Daar profiteren met name bedrijven in de klimaattechniek van.

Elektrotechnisch installateurs zijn onmisbaar in de energietransitie, als gevolg van de elektrificatie van de energievoorziening. De positie van sanitair-installatiebedrijven is stabiel. Deze bedrijven hebben een belangrijke rol bij de drinkwatertransitie. Het waterverbruik zal de komende jaren flink moeten verminderen, bijvoorbeeld met behulp van technieken om hemelwater beter te benutten.

Belang van techniek en de installatiebranche

Techniek wordt steeds belangrijker in de gebouwde omgeving. De installatiequote -het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom- is met bijna 45% het hoogst in de utiliteitsbouw. Ook in de woningbouw blijft de installatiequote groeien; bij groot onderhoud is die inmiddels 22%, bij nieuwbouw 19%.

Lees het volledige rapport ‘Economische vooruitzichten 2024 en verder’ hier.

Branchevereniging Techniek Nederland: Installatiebranche goede vooruitzichten ondanks lichte krimp.

Advertisment ad adsense adlogger