Technologie vormt de basis voor verduurzaming gebouwen

Technologie vormt de basis voor verduurzaming gebouwen

Volgens de Europese klimaatwet moeten landen van de Europese Unie de uitstoot voor 2030 verminderen met 55%. Om deze doelstelling te halen, ontwikkelen de lidstaten hun eigen uitgebreide energie- en klimaatdoelen. Technologie vormt daarbij de basis voor verduurzaming gebouwen.

Het Nationale energie- en klimaatplan (pdf) van Nederland stelt dat alle nieuwe gebouwen – zowel woningen als kantoorpanden – moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) die opgenomen zijn in het Energieakkoord voor duurzame groei. Nieuwe gebouwen moeten ook voldoen aan de richtlijnen voor energieprestaties van gebouwen, waarmee ze de weg vrijmaken voor duurzame ontwikkeling en meer energie-efficiëntie in gebouwen.

De volgende drie criteria bepalen de energieprestaties voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen:
• het jaarlijkse energieverbruik in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak;
• het jaarlijkse verbruik van primaire fossiele energie in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak;
• het percentage gebruikte hernieuwbare energie.

De kracht van AI bij de ontwikkeling en transformatie van gebouwen

Moderne bouwtechnologieën ondersteunen ons bij het gebruik van gegevens en bouwinzichten om die nationale doelstellingen te bereiken. Optimalisatie door middel van technologie helpt het beste bij het in kaart brengen van de algemene duurzaamheid van het gebouw zodra het in gebruik is, maar het kan ook helpen in de ontwikkelingsfase van nieuwe projecten.

Installeer eerst energie-efficiënte systemen (zoals koeling, verwarming, beveiliging en licht), elektrificeer vervolgens de verwarming en koeling. Verminder tot slot het energieverbruik door alle systemen te optimaliseren met behulp van digitale middelen. Deze drie stappen helpen het energieverbruik met minstens 30 tot 40% te verminderen. Hernieuwbare energie levert vaak de resterende benodigde energie.

Lees verder onder de afbeelding.
Technologie vormt de basis voor verduurzaming gebouwen
Akaash Roktoe*

Dankzij de digitalisering van gebouwen leren kunstmatige intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) van eerdere en huidige gegevens waardoor zij zich in real time aanpassen aan bijvoorbeeld veranderingen in de bezetting van het gebouw, de bedrijfsuren en buitentemperatuur.

Een slim gebouw met een aangesloten systeem dat gebruik maakt van een gebouwbeheersysteem (BMS) en software, zoals OpenBlue Enterprise Manager, kan automatisch de elektriciteit in bepaalde delen van het gebouw verminderen of de airconditioning in ongebruikte vergaderzalen uitschakelen en verspillingen opsporen die eerder niet vindbaar waren. Dit real time aanpassingsvermogen is essentieel om de totale energie- en CO2-voetafdruk van een gebouw te verminderen en draagt bij aan de gebruiksoptimalisatie.

Gezonde gebouwen: opnieuw betreden, in gebruik nemen en vormgeven

Een gezond gebouw moet geschikt zijn voor zowel de mensen die er wonen als de omgeving waar het gebouw staat. De pandemie heeft het belang van een goede luchtcirculatie- en kwaliteit in een pand benadrukt. Veel bedrijven vinden het nu belangrijk om gemeenschappelijke ruimtes opnieuw in te richten voor een veilige en gezonde gebruikservaring, waardoor men de gebouwen opnieuw betreedt en zich meer betrokken voelt. We hebben nu een extra focus: de samenvoeging van digitale transformatie met groene transformatie.

We hebben in ons nieuwe Johnson Controls OpenBlue Innovation Center in Rotterdam een ruimte ingericht waarin we de functionaliteit van een commercieel gebouw nabootsen. Hier laten wij onder andere een aantal van de meest efficiënte energiebesparende YORK®-koelmachines zien.

De live verbinding tussen ons innovatiecentrum en twee kantoorpanden van Johnson Controls in Nederland, die tot stand komt via de OpenBlue-technologie, laat de mogelijkheden van gegevenszichtbaarheid en digitale optimalisatie zien. We nemen nu al zichtbare stappen in het verminderen van de totale CO2-voetafdruk van gebouwen dankzij AI en analyses die bijdragen aan het creëren van duurzame gebouwen. En we bieden ondersteuning aan onze klanten om hetzelfde te doen voor hun panden.

Emissiebewustzijn: betrouwbare rapportage

Nauwkeurige beoordelingen, doelstellingen, opvolging en beheer van de CO2-voetadruk zijn essentieel. Met name omdat het verplicht wordt om klimaatinformatie te delen voor de certificering van gebouwen en voor milieurapportages. Het nauwkeurig verzamelen, analyseren en operationaliseren van emissiegegevens was tot nu toe een grote uitdaging. Zeker als je kijkt naar de verschillende gegevensbronnen en uiteenlopende lokale omstandigheden.

Een alles-in-één tool voor de huidige beoordeling van CO2-emissies, proactieve doelstellingen en emissiebeheer is essentieel voor bedrijven. Johnson Controls lanceerde onlangs OpenBlue Net Zero Advisor. Deze oplossing maakt gebruik van digitaal geautomatiseerde dataverzameling en analyses om Scope 1- en Scope 2-emissies te beheren. Bedrijven krijgen zo meer transparantie over hun CO2-voetafdruk. Rapporteren over en verminderen van de CO2-uitstoot is een noodzakelijke taak en is dankzij geavanceerde digitalisering en een enkel gebruiksvriendelijk dashboard een stuk makkelijker.

De transformatie van gebouwen is een van de puzzelstukken waarmee we tastbare verbeteringen aanbrengen en de CO2-uitstoot verminderen, terwijl we samen werken aan het halen van de EU-doelstelling voor netto nul. Technologie, gegevensanalyses en AI werken naadloos samen bij de transitie van gebouwen naar een duurzamere toekomst.

Auteur: Akaash Roktoe, *Director Strategy, Business Development & Marketing, Benelux & Nordics bij Johnson Controls. Beeld: Johnson Controls.

Technologie vormt de basis voor verduurzaming gebouwen. Lees meer over het nieuwe OpenBlue Innovation Center in Rotterdam.

Advertisment ad adsense adlogger